Θανάσιμα τραυματίστηκε ένας νεαρός Παλαιστίνιος, κατά τη διάρκεια επεισοδίων στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ. Ο 18χρονος άφησε τη τελευταία του πνοή από πυρά του ισραηλινού στρατού, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας.

«Ο Μοχάμεντ Αμπού Ζάιντα επλήγη θανάσιμα στον λαιμό από πυρά του ισραηλινού στρατού» κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, ανατολικά του καταυλισμού προσφύγων αλ Μπουρέιτζ, διευκρίνισε ο Ασράφ αλ Κούντρα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ακόμη δύο Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από σφαίρες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων σήμερα Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία παραδοσιακά σημειώνονται κινητοποιήσεις στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Συγκρούσεις ξέσπασαν εξάλλου σε πολλές κοινότητες της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ανέφερε η παλαιστινιακή επιτροπή της Ερυθράς Ημισελήνου.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αντιμετώπισε «πολλές οχλοκρατικές εκδηλώσεις» κατά μήκους των συνόρων με τον παλαιστινιακό θύλακα της Λωρίδας της Γάζας, που τελεί υπό αποκλεισμό.

Κοντά στο αλ Μπουρέιτζ «δεκάδες ταραχοποιοί παρεισέφρησαν στην ζώνη ασφαλείας και αποπειράθηκαν να περάσουν τον φράκτη», το τείχος που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός.

«Οι στρατιώτες τους αναχαίτισαν και πυροβόλησαν στον αέρα πριν ανοίξουν πυρ εναντίον των ταραχοποιών που υπήρχε απειλή να παρεισφρήσουν» στο ισραηλινό έδαφος, πρόσθεσε.

Στα Παλαιστινιακά Εδάφη και στο Ισραήλ βρίσκεται σε εξέλιξη ένα κύμα βίας το οποίο έχει στοιχίσει τη ζωή σε 153 ανθρώπους στην πλευρά των Παλαιστινίων και 23 στην πλευρά των Ισραηλινών από την 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου. Ένας Αμερικανός και ένας Ερυθραίος έχουν επίσης βρει το θάνατο στα βίαια επεισόδια.

Στην πλειονότητά τους οι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν όταν διέπραξαν ή αποπειράθηκαν να διαπράξουν επιθέσεις εναντίον ανδρών του ισραηλινού στρατού ή Ισραηλινών πολιτών, κατά κύριο λόγο με μαχαίρια. Πολλοί ακόμη έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις με τον στρατό του Ισραήλ.