Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς κάλεσε σήμερα να αρθεί η πολιορκία της Μαντάγια από τον συριακό στρατό και απαίτησε να σταματήσουν οι συριακοί και ρωσικοί βομβαρδισμοί εναντίον αμάχων, μερικές ημέρες πριν από την προγραμματισμένη έναρξη των συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
«Υπάρχει απόλυτη ανάγκη η Συρία και η Ρωσία να σταματήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους εναντίον του άμαχου πληθυσμού και ιδιαίτερα να σταματήσει το μαρτύριο της Μαντάγια και όλων των συριακών πόλεων που πολιορκούνται από το καθεστώς», δήλωσε ο Φαμπιούς στους δημοσιογράφους.
Η Μαντάγια, μια πόλη 42.000 κατοίκων που βρίσκεται 40 χλμ. δυτικά της Δαμασκού, πολιορκείται εδώ και έξι μήνες από τον συριακό στρατό. Είκοσι οκτώ άνθρωποι έχουν πεθάνει από ασιτία από την 1η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα (MSF).
Η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαντάγια, την οποία επέτρεψε τελικά η Δαμασκός στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, άρχισε σήμερα, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) στη Δαμασκό. Ταυτόχρονα και σε συντονισμό, οι 20.000 κάτοικοι δύο σιιτικών κοινοτήτων, της Φούα και της Καφράγια, που πολιορκούνται από τους αντάρτες στην επαρχία Ιντλέμπ (βορειοδυτική Συρία), αναμένεται επίσης να λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια.
«Καλώ επίσημα για την άρση των πολιορκιών και το σταμάτημα των αδιάκριτων επιθέσεων εναντίον αμάχων, για τις οποίες είναι υπεύθυνο το καθεστώς μερικές εβδομάδες πριν από την επανάληψη των διαπραγματεύσεων», επέμεινε ο Φαμπιούς, ο οποίος συναντήθηκε το πρωί με τον συντονιστή της συριακής αντιπολίτευσης, πρώην πρωθυπουργό, Ριάντ Χιτζάμπ.
Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην αντιπολίτευση και στην κυβέρνηση, που παραμένει ακόμη αμφίβολο αν θα πραγματοποιηθούν, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στις 25 Ιανουαρίου στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στην προσπάθεια να τεθεί τέρμα σε έναν πόλεμο που προκάλεσε πάνω από 250.000 θανάτους σε διάστημα σχεδόν πέντε χρόνων.
«Ναι, θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις, το ταχύτερο το καλύτερο», εκτίμησε ο Φαμπιούς, παραθέτοντας δύο όρους: «να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και οι επιθέσεις» και «η ημερήσια διάταξη να είναι αρκετά συγκεκριμένη και να μην αφήνει στη σκιά το μέγα θέμα του ποιος θα κυβερνήσει».