Το πολύ ισχυρό αμερικανικό λόμπι της οπλοκατοχής, η NRA (National Rifle Association, Εθνική Ένωση Οπλοκατοχής), αρνήθηκε να συμμετάσχει απόψε σε μια ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με το δίκτυο CNN που την οργανώνει.
Ο αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε την Τρίτη, κατά τη διάρκεια μιας φορτισμένης συναισθηματικά ομιλίας του, σειρά μέτρων που έχουν κυρίως στόχο να καλύψουν τα κενά του ισχύοντος συστήματος για τον έλεγχο του δικαστικού και ψυχιατρικού ιστορικού των αγοραστών όπλων.
Στη διάρκεια της αποψινής εκπομπής, η οποία θα μεταδοθεί απ’ ευθείας από το πανεπιστήμιο Τζορτζ Μέισον στο Φέρφαξ (ανατολική Βιρτζίνια), ο Ομπάμα αναμένεται ότι θα υπερασπιστεί την πρωτοβουλία του και θα καταγγείλει για άλλη μια φορά την αδράνεια των ρεπουμπλικανών αντιπάλων του, οι οποίοι έχουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο και αρνούνται να νομοθετήσουν για το θέμα αυτό.
«Η NRA δεν βλέπει κανέναν λόγο να συμμετάσχει σε μια επιχείρηση δημοσίων σχέσεων ενορχηστρωμένη από τον Λευκό Οίκο», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ο Άντριου Αρουλαναντάμ, εκπρόσωπος της οργάνωσης, η οποία υποστηρίζει ότι έχει περίπου 5 εκατ. μέλη σε όλες τις ΗΠΑ.
Από την πλευρά του, το CNN υπογραμμίζει ότι ήταν αυτό –και όχι ο Λευκός Οίκος– που πρότεινε την ιδέα μιας εκπομπής για το εν λόγω θέμα, στη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού. Διευκρινίζει ότι το ακροατήριο θα αποτελείται εξίσου από υποστηρικτές και αντιπάλους μιας μεγαλύτερης κανονιστικής ρύθμισης της οπλοκατοχής.
Η εκπομπή, με τίτλο «Guns in America» (Όπλα στην Αμερική), με παρουσιαστή τον Άντερσον Κούπερ, από τους σταρ του CNN, θα αρχίσει σήμερα στις 20:00 (τοπική ώρα, 03:00 της Παρασκευής, ώρα Ελλάδας).
Η Τζίλιαν Σότο, η αδελφή της οποίας Βικτόρια Σότο, η οποία ήταν εκπαιδευτικός, σκοτώθηκε από πυροβολισμούς στο σχολείο Σάντι Χουκ (Κονέτικατ) τον Δεκέμβριο του 2012, θα είναι μεταξύ των προσώπων που θα είναι παρόντα μεταξύ του κοινού.
«Οι αποφάσεις που ελήφθησαν από τον πρόεδρο για να ενισχυθεί η κανονιστική ρύθμιση και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να πέσουν τα όπλα σε κακά χέρια μας δίνει ελπίδα», εξήγησε η Τζίλιαν Σότο στο CNN. «Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Θα ψηφίσουμε μέλη του Κογκρέσου που μας βοηθούν να κάνουμε τη χώρα αυτή ασφαλέστερη».
Κάθε μέρα περίπου 90 άνθρωποι βρίσκουν το θάνατο στις ΗΠΑ από σφαίρες.