Στις θέσεις τους παρέμειναν η καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Χορστ Ζεεχόφερ σε ό,τι αφορά το ζήτημα του περιορισμού του αριθμού των προσφύγων που δέχεται η Γερμανία.
«Με κάθε αντικειμενικότητα και ηρεμία, εμμένω στο αίτημά μου για αλλαγή της πολιτικής προσφύγων» δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ηγετικής ομάδας του κόμματός του, των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), στο Βίλμπαντ Κρόιτ της Άνω Βαυαρίας και επανέλαβε την εισήγησή του για 200.000 πρόσφυγες ετησίως.
Κατά της θέσπισης ανώτατου ορίου και υπέρ της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να συνεχιστεί η ελεύθερη κυκλοφορία στο εσωτερικό της Σένγκεν, τάχθηκε και πάλι η κ. Μέρκελ. Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης στο εσωτερικό της Ένωσης είναι και το γεγονός ότι η κ. Μέρκελ έγινε ο πρώτος καγκελάριος που συμμετέχει στη συνεδρίαση του Βίλμοαντ Κρόιτ, η οποία αποτελεί παράδοση 40 ετών για τη CSU.
«Το 2016 πρέπει να φέρουμε αποτελέσματα. Αν η κατάσταση παραμείνει ίδια, ως Χριστιανική Ένωση θα έχουμε αφήσει τα καλύτερα πίσω μας» ανέφερε, σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, ο κ. Ζεεχόφερ κατά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της CSU και προειδοποίησε για τον κίνδυνο ενίσχυσης των πολιτικών δυνάμεων δεξιότερα της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) – «Για αυτό οι ορθές αποφάσεις είναι υπαρξιακής σημασίας», όπως τόνισε. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι δεν επιθυμεί ρήξη με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και ευχήθηκε να υπάρξει συμφωνία.
Σύμφωνα με μαρτυρίες συμμετεχόντων, κατά τη δίωρη συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με την κ. Μέρκελ, η καγκελάριος συνέχισε να απορρίπτει την πρόταση για πλαφόν στην υποδοχή προσφύγων, συμφώνησε, ωστόσο, ότι πρέπει να μειωθούν οι αριθμοί και υποστήριξε ότι η Γερμανία θα είναι μακροπρόθεσμα καλύτερα «αν προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και συνάψουμε συμφωνίες με τους γείτονές μας από ό,τι εάν λάβουμε μέτρα σε εθνικό επίπεδο».
Στις επίσημες δηλώσεις της, η κ. Μέρκελ έκανε λόγο για μία μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, από την οποία πρέπει να βγει ισχυρότερη, ενώ τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν ζητήματα, όπως η επαναπροώθηση όσων δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, αλλά και η διαφύλαξη της ελεύθερης κίνησης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αποτελεί, επίσης, μοχλό της οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας. «Καμία χώρα δεν εξαρτάται από αυτό, όσο η Γερμανία», είπε χαρακτηριστικά και σε μία προσπάθεια να εμφανιστεί καθησυχαστική, διαβεβαίωσε ότι τη CDU και τη CSU τις ενώνουν πολλά περισσότερα από όσα τις χωρίζουν.
Από την πλευρά του, πάντως, ο κ. Ζεεχόφερ προειδοποίησε ότι εάν συνεχιστεί η κατάσταση και το 2016, «θα φτάσουμε σε μεγαλύτερους αριθμούς από ό,τι το 2015». Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών, Τόμας Ντε Μεζιέρ, οι πρόσφυγες που έφθασαν στη Γερμανία κατά την προηγούμενη χρονιά ανέρχονται σε 1,1 εκατομμύριο, αριθμό-ρεκόρ από το 1950. Από αυτούς, οι 429.000 προέρχονται από τη Συρία, το 14% από το Αφγανιστάν και το 11% από το Ιράκ, ενώ έχουν, ήδη, υποβληθεί 477.000 αιτήσεις χορήγησης ασύλου. Το γεγονός ότι έφθασαν στη Γερμανία 150.000 Αφγανοί είναι «απαράδεκτο, δεδομένης της γερμανικής αποστολής στη χώρα», σημείωσε ο κ. Ντε Μεζιέρ.