Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Λιβύης δήλωσε χθες ότι δυνάμεις πιστές στο συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι σκότωσαν τουλάχιστον 190 αντάρτες σε μάχες στο δυτικό τμήμα της χώρας από την Τετάρτη.

Ο Μούσα Ιμπραχίμ είπε επίσης ότι η αλ Κάιντα ευθύνεται για το θάνατο του στρατιωτικού αξιωματούχου των εξεγερμένων Άμπντελ Φάταχ Γιούνες, ο θάνατος του οποίου την Πέμπτη αποτέλεσε σημαντικό πλήγμα για τους εξεγερμένους και τις Δυτικές δυνάμεις που επιδιώκουν να εκδιώξουν τον Καντάφι από την εξουσία.

Οι εξεγερμένοι υποστήριξαν ότι κατέλαβαν πολλές πόλεις σε μια νέα έφοδό τους στα δυτικά. Ένας από τους υπουργούς της κυβέρνησης των εξεγερμένων είπε χθες ότι ο Γιούνες σκοτώθηκε από παραστρατιωτικούς που πρόσκεινται στους εξεγερμένους.

«Με την ενέργεια αυτή, η αλ Κάιντα ήθελε να κάνει αισθητή την παρουσία της και την επιρροή της στην περιοχή αυτή», είπε ο Ιμπραχίμ στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, «τα άλλα μέλη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου. . . δεν ήταν σε θέση να αντιδράσουν διότι είναι τρομοκρατημένοι από την αλ Κάιντα».

Πρόσθεσε πως η δολοφονία του στρατηγού Γιούνες αποτελεί μια νέα απόδειξη πως το Συμβούλιο «δεν έχει την εξουσία στη Βεγγάζη. Είναι η αλ Κάιντα που έχει την εξουσία» στην ανατολική Λιβύη, υποστήριξε.

«Η δολοφονία του Άμπντελ Φάταχ Γιούνες έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα της αλ Κάιντα στα άλλη μέλη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου», εκτίμησε.