Η σορός του στρατιωτικού διοικητή των λίβυων αντικαθεστωτικών Άμπντελ Φάταχ Γιουνές μεταφέρθηκε σήμερα από υποστηρικτές του στην κύρια πλατεία της Βεγγάζης. Όπως διευκρίνισε ο ανιψιός του κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας, «η σορός του έφτασε εδώ χθες. Έχει πυροβοληθεί και καεί».

«Μας είχε τηλεφωνήσει χθες στις 10 το πρωί,  για να μας πει ότι βρίσκεται καθ’ οδόν για εδώ», προσέθεσε.

Ο ανηψιός του Γιουνές εξέφρασε εξάλλου σήμερα πίστη στον πολιτικό ηγέτη των αντικαθεστωτικών στον αγώνα κατά του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι. «Το μήνυμα που στέλνουμε στον Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ είναι: Θα περπατήσουμε μαζί σου όλο το δρόμο».

Ο Γιουνές σκοτώθηκε χθες υπό μυστηριώδεις συνθήκες αφού κλήθηκε να επιστρέψει στη Βεγγάζη από τη γραμμή του μετώπου στην οποία βρισκόταν κοντά στο πετρελαϊκό λιμάνι της Μπρέγκα.

Ορισμένοι αναλυτές δηλώνουν ότι για το θάνατό του μπορεί να ευθύνονται πράκτορες του Καντάφι, ενώ άλλοι ότι αποκαλύπτει σημαντικές συγκρούσεις στους κόλπους των αντικαθεστωτικών.

Ο 67χρονος Γιουνές, ο οποίος έγινε στρατιωτικός ηγέτης των λίβυων αντικαθεστωτικών αφού λιποτάκτησε από τις τάξεις του λιβυκού στρατού κατά τις πρώτες ημέρες της λιβυκής εξέγερσης, ήταν στο παρελθόν ο πιο στενός συνεργάτης του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι από το 1969 και έμπιστος φίλος του.

Ο Γιουνές βρισκόταν εξάλλου μεταξύ των νεαρών αξιωματικών του στρατού που είχαν βοηθήσει τον Καντάφι να πραγματοποιήσει το πραξικόπημα κατά του βασιλιά της Λιβύης Ιντρίς το 1969.

Τις πρώτες ημέρες της εξέγερσης, η οποία ξεκίνησε το Φεβρουάριο, ο Γιουνές, ο οποίος είχε διοριστεί επίσης υπουργός Εσωτερικών από τον Καντάφι και ήταν υπεύθυνος για την εσωτερική ασφάλεια του καθεστώτος, έλαβε εντολή από τον λίβυο ηγέτη να πάει στη Βεγγάζη και να καταστείλει την εξέγερση. Όμως αφού έφτασε στην πόλη αυτή, που είναι και γενέτειρά του, ανακοίνωσε ότι προσχωρεί στις τάξεις των αντικαθεστωτικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη λιβυκή πρωτεύουσα, ο Γιουνές ήταν δυσαρεστημένος τους τελευταίους μήνες, κυρίως έπειτα από το διορισμό από το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο του πρώην στρατηγού του λιβυκού στρατού Χαλίφα Χέφτερ στη θέση του διοικητή, με τον οποίο ο Γιούνες διαφωνούσε συχνά.

Παράλληλα αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε σήμερα ότι τα αεροσκάφη της Νορβηγίας θα πραγματοποιήσουν την τελευταία έξοδό τους στη Λιβύη αύριο Σάββατο, δύο ημέρες πριν από τη λήξη επισήμως της συμμετοχής τους στην αεροπορική επιχείρηση εναντίον του καθεστώτος του συνταγματάρχη Καντάφι.