Νικητής των εθνικών εκλογών στην Ισπανία, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) του Μαριάνο Ραχόι, δίχως όμως να συγκεντρώνει αυτοδυναμία, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) έρχεται δεύτερο. Ακολουθεί το αριστερό κόμμα των Podemos και το φιλελεύθερο Ciudadanos.

Τα αποτελέσματα, με την ενσωμάτωση από την ισπανική επικράτεια στο 99,5%, είναι τα εξής:

  • Λαϊκό Κόμμα: 123 έδρες
  • Σοσιαλιστικό Κόμμα: 90 έδρες
  • Podemos: 69 έδρες
  • Ciudadanos: 40 έδρεςggdg

Γρίφος ο σχηματισμός κυβέρνησης

Για την αυτοδυναμία στο κοινοβούλιο απαιτούνται τουλάχιστον 176 έδρες και το Λαϊκό Κόμμα συγκεντρώνει μόλις 123, αφήνοντας όλα τα σενάρια για την επόμενη μέρα ανοιχτά. Δεδομένου μάλιστα ότι το ισπανικό σύνταγμα δεν προβλέπει κάποια προθεσμία για το σχηματισμό κυβέρνησης, δεν αποκλείεται η διαδικασία να διαρκέσει ακόμη και εβδομάδες.

Ο Μαριάνο Ραχόι είπε ότι θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς η χώρα χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση που θα χτίσει πάνω στα επιτεύγματα που έχει θεμελιώσει τα τελευταία 4 χρόνια το κόμμα του.

Μιλώντας από το μπαλκόνι των κεντρικών γραφείων του κόμματος στη Μαδρίτη σε υποστηρικτές που ζητωκραύγαζαν, ο Ραχόι είπε ότι οι μέρες που θα ακολουθήσουν τις εκλογές όπου κανένα κόμμα δεν πήρε την απόλυτη πλειοψηφία δεν θα είναι εύκολες και θα χρειαστεί να γίνουν συμφωνίες.

Από την άλλη, οι Ciudadanos, πιθανοί εταίροι του Ραχόι, εμφανίζονται αποφασισμένοι να παίξουν αποφασιστικό ρόλο στο σχηματισμοί κυβέρνησης.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας των Podemos, δήλωσε από τη μεριά του πως πρόκειται για μια ιστορική μέρα για την Ισπανία, καθώς ξεκινά μια νέα εποχή στην πολιτική της χώρας του.

«Η Ισπανία δεν θα είναι πλέον ίδια», δήλωσε.