Το «Οκ» έδωσε η Γερουσία των ΗΠΑ στο νομοσχέδιο του προϋπολογισμό του 2016, που αποτρέπει την παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους και καταργεί την απαγόρευση εξαγωγών πετρελαίου που ίσχυε εδώ και 40 χρόνια.
Οι γερουσιαστές, με ψήφους 65 υπέρ έναντι 33 κατά, ενέκριναν το νομοσχέδιο που αφορά μεταξύ άλλων τη χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών με το ποσό του 1,1 τρισ. δολαρίων για το 2016, τη μεταρρύθμιση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και την επιβολή πρόσθετων περιορισμών για την είσοδο τουριστών από 38 χώρες στις ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει δηλώσει ότι θα επικυρώσει το νομοσχέδιο αυτό.
Ο νόμος αυτός διασφαλίζει ότι οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες δεν θα παραλύσουν λόγω ελλειπούς χρηματοδότησης μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2016, μέχρι δηλαδή το τέλος του οικονομικού έτους. Σε περισσότερες από 2.000 σελίδες καθορίζονται λεπτομερώς οι δαπάνες –συνολικού ύψους 1,149 τρισεκατομμυρίων δολαρίων– σε όλους τους τομείς, από τις ένοπλες δυνάμεις μέχρι τη γεωργία.
Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου είναι το αποτέλεσμα του συμβιβασμού μεταξύ του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Οι Δημοκρατικοί πέτυχαν να συμπεριληφθούν στο κείμενο μέτρα, όπως φοροαπαλλαγές, για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν την κατάργηση της απαγόρευσης εξαγωγής πετρελαίου, ένα μέτρο που ίσχυε από το 1975, μετά την πετρελαϊκή κρίση.
Η μεταρρύθμιση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για την οποία ασκούσαν βέτο τα τρία τελευταία χρόνια οι Ρεπουμπλικάνοι, προστέθηκε, προς γενική κατάπληξη, στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κομμάτων. Με την εφαρμογή της θα δοθεί στις μεγάλες αναδυόμενες χώρες μεγαλύτερο βάρος στη διακυβέρνηση του διεθνούς οικονομικού οργανισμού.
Οι βουλευτές ενέκριναν επίσης τη σκλήρυνση των προϋποθέσεων εισόδου στις ΗΠΑ για τους πολίτες 38 χωρών που μετέχουν στο πρόγραμμα εξαίρεσης από τη χορήγηση βίζας, ένα μέτρο που θα πλήξει κυρίως τους Ευρωπαίους. Οι ταξιδιώτες –τουρίστες ή επιχειρηματίες– που μετά την 1η Μαρτίου 2011 επισκέφθηκαν τη Συρία, το Ιράκ, το Ιράν ή το Σουδάν και οι πολίτες των χωρών αυτών που έχουν διπλή υπηκοότητα θα πρέπει να παίρνουν βίζα πριν ταξιδέψουν στις ΗΠΑ. Η διαδικασία αυτή πιστεύεται ότι θα επιτρέψει στις αμερικανικές αρχές να εντοπίζουν ευκολότερα πιθανούς Ευρωπαίους τζιχαντιστές. Η μεταρρύθμιση αυτή δεν αφορά πάντως τους διπλωμάτες και τους στρατιωτικούς.
Στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκε και ένα μέτρο που αφορά την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Προκειμένου ο ιδιωτικός τομέας να συνεργάζεται πρόθυμα με τις αρχές για την αντιμετώπιση απειλών στο διαδίκτυο, θα παραχωρείται δικαστική ασυλία στις εταιρείες που συμφωνούν να δίνουν πληροφορίες στις υπηρεσίες ασφαλείας.