Ο 28χρονος Σάγεντ Ριζουάν Φαρούκ, ο οποίος σύμφωνα με τις αρχές των ΗΠΑ είναι ο ένας από τους δύο δράστες του μακελειού στην Καλιφόρνια με 14 νεκρούς, είχε επαφές με μέλη δύο τουλάχιστον μαχητικών οργανώσεων, ανάμεσα τους το Μέτωπο αλ Νούσρα, παρακλάδι της αλ Κάιντα στη Συρία, ανέφερε η εφημερίδα Los Angeles Times, επικαλούμενη έναν αστυνομικό ομοσπονδιακό αξιωματούχο.
Ο αξιωματούχος έκανε λόγο για «κάποιο είδος» επαφής μεταξύ του Φαρούκ και μελών της αλ Νούσρα και της οργάνωσης αλ Σαμπάχ στην Σομαλία. Δεν είναι σαφές ποιο ήταν το είδος της επικοινωνίας που είχε ή με ποιον επικοινωνούσε, ανέφερε η εφημερίδα.
Η είδηση αυτή έρχεται λίγες μόλις ώρες μετά την επίσημη διατύπωση από το FBI της άποψης ότι κατά πάσα πιθανότητα το χτύπημα στο Σαν Μπερναντίνο αποτελεί τρομοκρατική ενέργεια που σχετίζεται με τους τζιχαντιστές. Ο David Bowdich, υπεύθυνος του FBI στο Λος Άντζελες δήλωσε ότι πρόκειται για μία πολύ μπλεγμένη υπόθεση η οποία θα πάρει αρκετό χρόνο για να εξιχνιαστεί. Ο ίδιος δήλωσε ότι «με βάση τα σημερινά δεδομένα ερευνούμε πλέον την υπόθεση ως μια τρομοκρατική ενέργεια»
«Οι έρευνες συνεχίζονται καθώς υπάρχουν τηλεφωνικές επαφές των εκτελεστών με άλλα πρόσωπα μέσα στις ΗΠΑ. Ενώ επιβεβαιώνει ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει και κάποιος άλλος ύποπτος που να έχει συλληφθεί».
Την ίδια ώρα πάντως το Ισλαμικό Κράτος επιμένει ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση, με τις Αρχές να διερευνούν το κατά πόσο υπήρχαν εντολές από τζιχαντιστές για την εκτέλεση του χτυπήματος ή επρόκειτο για αυτόβουλη κίνηση.
Ορκιζόταν πίστη στο Ισλαμικό Κράτος η Μαλίκ
Η μία από τους δύο φερόμενους ως δράστες της δολοφονίας 14 ανθρώπων σε μια χριστουγεννιάτικη γιορτή στην Καλιφόρνια ανήρτησε στο Διαδίκτυο μια δήλωση με την οποία ορκιζόταν πίστη στον ηγέτη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, μετέδωσε σήμερα το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους.
Η Τασφίν Μαλίκ, 27 ετών, και ο σύζυγός της, Σάγεντ Ριζουάν Φαρούκ, 28 ετών, σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία ώρες μετά το μακελειό στο κέντρο κοινωνικών υπηρεσιών Inland Regional Center στο Σαν Μπερναρντίνο, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χλμ. ανατολικά του Λος Άντζελες. Πρόκειται για την πλέον πολύνεκρη μαζική δολοφονία στις ΗΠΑ τα τελευταία 3 χρόνια.
Η Μαλίκ, μια Πακιστανή υπήκοος που ζούσε στη Σαουδική Αραβία όταν παντρεύτηκε τον Φαρούκ, ανήρτησε στο Διαδίκτυο μια δήλωση όπου εξέφραζε την υποστήριξή της στον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, σε ένα λογαριασμό που χρησιμοποιούσε με άλλο όνομα, μετέδωσε το CNN.
Οι δράστες της επίθεσης στο Σαν Μπερναρντίνο φαίνεται πως άντλησαν έμπνευση, δεν έλαβαν ωστόσο απευθείας εντολές, από την τζιχαντιστική οργάνωση.
Η έρευνα επικεντρώνεται στο να διευκρινιστούν τα κίνητρα της επίθεσης και πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο αρχηγός της αστυνομίας του Σαν Μπερναρντίνο Τζάροντ Μπούργκουαν υποστήριξαν η εξτρεμιστική ιδεολογία βρίσκεται πίσω από την επίθεση.
Το ζευγάρι άφησε πίσω του μια κόρη, 6 μηνών. Ο κουνιάδος του Φαρούκ, Φάρχαν Χαν, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News ότι ξεκίνησε τις νομικές διαδικασίες προκειμένου να υιοθετήσει το κορίτσι και είναι «πολύ αναστατωμένος και θυμωμένος» με τον Φαρούκ.