Απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Ισλαμαμπάντ το αεροσκάφος που μεταφέρει 30 μετανάστες που απελάθηκαν από την Ελλάδα και οι αρχές του Πακιστάν αρνήθηκαν επιτρέψουν την αποβίβασή τους στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της χώρας, αφού ωστόσο δέχθηκαν την αποβίβαση άλλων τους οποίους θεώρησαν «νομίμως απελαθέντες»
Μία εβδομάδα μετά τις υψηλού επιπέδου συνομιλίες του Ισλαμαμπάντ με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διευθέτηση του θέματος των αναγκαστικών επαναπατρισμών, οι αρχές του Πακιστάν αρνήθηκαν να επιτρέψουν την αποβίβαση από αεροπλάνο στο Ισλαμαμπάντ 30 μεταναστών, τους οποίους το υπουργείο Εσωτερικών χαρακτήρισε σε ανακοίνωσή του «μη επιβεβαιωμένους απελαθέντες». Είχαν φθάσει με πτήση τσάρτερ από την Ελλάδα.
«Κατόπιν εντολής του υπουργού Εσωτερικών, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ερευνών δεν επέτρεψε σε αυτούς τους παράνομα απελαθέντες και στο πλήρωμα να αποβιβασθούν από το αεροσκάφος», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.
Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το Ισλαμαμπάντ θα εφαρμόσει τη συμφωνία για τον επαναπατρισμό πακιστανών πολιτών από την Ευρώπη, λίγες ημέρες αφού ο υπουργός Εσωτερικών Νισάρ Αλί Χαν είχε δηλώσει ότι το Ισλαμαμπάντ διακόπτει την εφαρμογή της συμφωνίας σύμφωνα με την οποία χιλιάδες άνθρωποι επαναπατρίζονται κάθε χρόνο.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, περί τους 50.000 Πακιστανοί ταξιδεύουν κάθε χρόνο νομίμως στην Ευρώπη για δουλειά. Τον περασμένο χρόνο, περί τους 21.000 που βρίσκονταν στην Ευρώπη χωρίς άδειες παραμονής κρίθηκε ότι έπρεπε να επαναπατρισθούν.
Ομως το πακιστανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι οι 30 που έφθασαν σήμερα είναι «μη επιβεβαιωμένοι απελαθέντες». «Παρά τη διευθέτηση όλων των θεμάτων με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, οι νόμοι του Πακιστάν παραβιάσθηκαν, πράγμα που δεν μπορεί να επιτραπεί», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, χωρίς να διευκρινίσει τους λόγους για τους οποίους οι 30 δεν έγιναν δεκτοί.
Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Πακιστάν δεν έχει σχολιάσει το συμβάν.