Η νεαρή Ισραηλινή που είχε τραυματισθεί σοβαρά σήμερα όταν δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι από Παλαιστίνιο στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη υπέκυψε στα τραύματά της.

Δύο ακόμη παλαιστινιακές απόπειρες επιθέσεων σημειώθηκαν σήμερα, η μία με μαχαίρι και η δεύτερη με αυτοκίνητο, στη Δυτική Οχθη, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία που διευκρίνισε ότι οι δράστες των επιθέσεων σκοτώθηκαν.

Από τις αρχές του Οκτωβρίου, το κύμα βίας ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους έχει προκαλέσει τον θάνατο 100 ανθρώπων στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη.

Η Χαντάρ Μπουκρίς, Ισραηλινή 20 ετών, δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι από Παλαιστίνιο κοντά στον εβραϊκό οικισμό Γκους Ετζιόν. Ο δράστης της επίθεσης σκοτώθηκε επί τόπου από τα πυρά των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας, ενώ το θύμα υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του.

Δύο ακόμη Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και μία νεαρή 16 ετών, σκοτώθηκαν σήμερα στη Δυτική Όχθη όταν οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας και ισραηλινοί πολίτες επενέβησαν για να τους εμποδίσουν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις με αυτοκίνητο και με μαχαίρι, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία.

Στο πρώτο περιστατικό νότια της Ναμπλούς, η νεαρή Παλαιστίνια, κάτοικος του προσφυγικού καταυλισμού Ασκαρ, που κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να μαχαιρώσει Ισραηλινό, χτυπήθηκε με το αυτοκίνητο που οδηγούσε εβραίος έποικος πριν πέσει νεκρή από τα ταυτόχρονα πυρά των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας.

Αργότερα, Παλαιστίνιος που οδηγούσε ταξί προσπάθησε να πέσει με το αυτοκίνητο σε ομάδα ισραηλινών κοντά στον εβραϊκό οικισμό Κφαρ Αντουμίμ. Αποτυγχάνοντας, βγήκε από το αυτοκίνητο και επετέθη με μαχαίρι εναντίον των Ισραηλινών. Ένας πολίτης τον πυροβόλησε και τον σκότωσε, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ότι οι τρεις αυτές επιθέσεις δεν αποτελούν τρομοκρατία που διαπράττεται από οργανώσεις, αλλά από μεμονωμέα άτομα, που υποκινούνται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Είναι δύσκολο να εμποδισθούν οι κινήσεις τρομοκρατών οπλισμένων με μαχαίρια», είπε καλώντας τους πολίτες να βρίσκονται σε ύψιστη επιφυλακή.

ΟΙ ΗΠΑ έχουν καλέσει Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να λάβουν συκγεκριμένα μέτρα για την άμβλυνση της έντασης και για τη διασφάλιση της πρόσβασης στους ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ.

Η εφαρμογή περιορισμών στην πρόσβαση των Παλαιστινίων στην Πλατεία των Τεμενών στις αρχές Οκτωβρίου τροφοδότησε την ένταση.

Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι η απουσία κάθε πολιτικής προοπτικής για την επίλυση της παλαιστινο-ισραηλινής διένεξης βρίσκεται στον πυρήνα της έντασης και είναι το αίτιο της οργής των νεαρών Παλαστίνιων.

δύο ημέρες πριν από την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ τζον κέρι στο Ισραήλ και στη Δυτική οχθη, ο οποιος θα συζητήσει τρόπους για τον τερματισμό του κύματος βίας των τελευταίων δύο μηνών.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι θα επισκεφθεί την ιερουσαλήμ, το Τελ Αβίβ και τη Ραμάλα στο πλαίσιο μεσανατολικής του περιοδείας και θα συναντηθεί την Τρίτη με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Προτίθεται απλώς «να τους προτρέψει να κάνουν πράγματα που θεωρούμε ότι είναι χρήσιμα και προς το συμφέρον τους», δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος.