Οι νέοι συνοριακοί έλεγχοι στα δυτικά Βαλκάνια αφήνουν χιλιάδες ευάλωτους ανθρώπους σε μια κατάσταση αβεβαιότητας καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, δήλωσαν σήμερα υπηρεσίες βοήθειας.
Βαλκανικές χώρες έχουν αρχίσει να φιλτράρουν τη ροή των μεταναστών, επιτρέποντας τη δίοδο σε εκείνους που διαφεύγουν από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και στο Αφγανιστάν, αλλά απωθώντας άλλους που προέρχονται από την Αφρική και την Ασία, ανέφεραν χθες τα Ηνωμένα Έθνη και αυτόπτες μάρτυρες του Reuters.
Τα μέτρα της ΠΓΔΜ, της Σλοβενίας και άλλων χωρών προκαλούν ένταση στα συνοριακά περάσματα και έχουν ως αποτέλεσμα ορισμένες οικογένειες να παραμένουν σε μια ενδιάμεση κατάσταση, ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους οι υπηρεσίες του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και τα παιδιά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM).
«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να δημιουργηθεί επιπλέον ικανότητα υποδοχής στα σημεία εισόδου», δήλωσε ο Άντριαν Έντουαρντς, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.
Περισσότεροι από 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες φθάνουν στην Ευρώπη καθημερινά, είπε.
«Είναι μια απόφαση που λαμβάνεται σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, από απόγνωση, χρειάζεται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, τις οικογένειές τους. Είναι κάτι που δεν επηρεάζεται από τις εποχές», ανέφερε ο Έντουαρντς. «Θα πρέπει να υπάρξουν τρόποι για τη διαχείριση αυτής της κατάστασης».
Η Σλοβενία έχει αρχίσει να επιβάλλει κριτήρια επιλογής, προκαλώντας ανησυχίες ότι οι μετανάστες μπορεί να αλλάξουν δρομολόγιο και να πηγαίνουν μέσω Βουλγαρίας, όπου οι συνθήκες είναι ακόμη πιο επισφαλείς, είπε ο εκπρόσωπος του IOM, Τζόελ Μίλμαν.
«Τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών είναι μεταξύ εκείνων που βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση», δήλωσε η εκπρόσωπος του Ταμείου του ΟΗΕ για τα Παιδιά (UNICEF), Σάρα Κρόου. Τα άτομα κάτω των 18 ετών αποτελούν τώρα το ένα τρίτο των νέων αφίξεων στη Γευγελή της ΠΓΔΜ, από ένα στα δέκα τον Ιούνιο, επισήμανε.