Σε σωφρονιστικό κατάστημα οδηγήθηκε από τις αρχές του Ιράν, σκιτσογράφος προκειμένου να εκτίσει ποινή φυλάκισης η οποία του είχε επιβληθεί με αναστολή- μια υπόθεση η οποία προστίθεται σε μια μακρά σειρά συλλήψεων δημοσιογράφων, καλλιτεχνών και ακτιβιστών που τέθηκαν υπό κράτηση λόγω κατηγοριών που αφορούν ζητήματα εθνικής ασφαλείας.
Ο Χαντί Χαϊνταρί, σκιτσογράφος της εφημερίδας Σαχρβάντ, συνελήφθη τη Δευτέρα και οδηγήθηκε στη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters τηλεφωνικά από την ιρανική πρωτεύουσα ο δικηγόρος του.
«Είχε καταδικαστεί πριν από δύο χρόνια για τα σκίτσα του σε ένα χρόνο φυλάκιση. Οι αρχές έδιναν διαφορετική ερμηνεία στα σκίτσα του από τον ίδιο», εξήγησε ο δικηγόρος, ο Σαλέχ Νικμπάχτ. Ο Χαϊνταρί είχε εκτίσει περίπου τον έναν μήνα της ποινής του όταν είχε προφυλακιστεί, διευκρίνισε ο Νικμπάχτ.
Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Τασνίμ, το οποίο θεωρείται πως πρόσκειται στη σκληροπυρηνική ηγεσία των Φρουρών της Επανάστασης, μετέδωσε πως ο Χαϊνταρί τηλεφώνησε σε μέλη της οικογένειάς του από τη φυλακή και τα ενημέρωσε ότι η σύλληψή του οφείλεται στην παλαιότερη καταδικαστική απόφαση σε βάρος του.
Δεν έχει γίνει σαφές μέχρι αυτή τη στιγμή για ποιο λόγο συνελήφθη εκ νέου ο Χαϊνταρί. Σκληροπυρηνικοί έχουν κατηγορήσει πρόσφατα άλλους δημοσιογράφους πως ανήκουν σε ένα «δίκτυο διείσδυσης» στο Ιράν που συνδέεται με εχθρικές ξένες δυνάμεις.
Οι Φρουροί της Επανάστασης έχουν συλλάβει δημοσιογράφους, καλλιτέχνες αλλά και υπηκόους των ΗΠΑ στο πλαίσιο μιας εκστρατείας πάταξης της «διείσδυσης» αυτής. Την περασμένη εβδομάδα είχαν συλληφθεί οι διαχειριστές 20 και πλέον οργανώσεων που αναρτούν μηνύματα στην πλατφόρμα μηνυμάτων μέσω κινητών τηλεφώνων Telegram.
Ο Νικμπάχτ επισήμανε στο Reuters ότι «είχαμε φάει μαζί πριν από μερικές ημέρες και το περίμενε ότι θα τον συλλάμβαναν, όπως και άλλους δημοσιογράφους».
Ο Χαϊνταρί είχε πρόσφατα δημοσιεύσει σκίτσα σε ένδειξη αλληλεγγύης στη Βηρυτό και στο Παρίσι μετά τις επιθέσεις στις δύο πόλεις από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) την περασμένη εβδομάδα. Ένας γνωστός του πάντως υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του σημείωσε πως η σύλληψή του δεν οφειλόταν σ’ αυτά. Η Τεχεράνη εξάλλου καταδίκασε έντονα τις επιθέσεις αυτές των τζιχαντιστών.