Επίθεση που σχεδίαζε η οργάνωση Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (AQMI) απέτρεψαν ο στρατός της Μαυριτανίας με τη συνδρομή γαλλικών ειδικών δυνάμεων και την τεχνολογική στήριξη των ΗΠΑ.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Μοχάμεντ Ουλντ Μποϊλίλ, σε επιχείρηση που έγινε την Πέμπτη, ο στρατός σκότωσε έξι μέλη της οργάνωσης, ενώ τέσσερα άτομα κατάφεραν να ξεφύγουν.

Νωρίτερα σήμερα στο Παρίσι το γαλλικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στη στρατιωτική επιχείρηση του μαυριτανικού στρατού, στόχος της οποίας ήταν η απελευθέρωση ενός Γάλλου που κρατείται όμηρος από τον Απρίλιο. Η επιχείρηση απέτυχε.

Η οργάνωση που ήταν ο στόχος της επιχείρησης είναι «αυτή που αρνείται να δώσει αποδεικτικά στοιχεία για τη ζωή του ομήρου και να αρχίσει το διάλογο για την απελευθέρωση του συμπατριώτη μας Μισέλ Ζερμανό, για την τύχη του οποίου δεν έχουμε τίποτε νεότερο σήμερα», ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Η στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της AQMI είχε επιβεβαιωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα από επίσημη μαυριτανική πηγή, η οποία ωστόσο δεν είχε διευκρινίσει ότι στόχος της ήταν η απελευθέρωση του Γάλλου.

Η πτέρυγα της Αλ Κάιντα στο Μάγρεμπ ζήτησε την απελευθέρωση αρκετών μελών της που κρατούνται σε χώρες της περιοχής και απείλησε να εκτελέσει τον 78χρονο Ζερμανό, ο οποίος απήχθη στις 19 Απριλίου στο Νίγηρα, αν δεν γίνει αποδεκτό το αίτημά της πριν από τις 26 Ιουλίου.