Την τρίτη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του βούλγαρου πρόεδρου Μπόικο Μπορίσοφ καταθέτει σήμερα η αντιπολίτευση.

Με επικεφαλής το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και το κεντρώο μουσουλμανικό «Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες», η αντιπολίτευση καταλογίζει στην κυβέρνηση αποτυχία της πολιτικής της στην εσωτερική ασφάλεια και επικρίνει ιδιαίτερα τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εσωτερικών, Τσβέταν Τσβετάνοφ, για προσωπικές αποτυχίες.

Η αντιπολίτευση επιρρίπτει επίσης στην κυβέρνηση ευθύνες για την αναβολή της ένταξης της χώρας στη ζώνη Σένγκεν και την κατηγορεί για χρήση αστυνομοκρατούμενων μεθόδων και για παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο δεξιός «Γαλάζιος Συνασπισμός», που συνήθως στήριζε την κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει την πρόταση μομφής, όπως επίσης και το συντηρητικό κόμμα «Τάξη, Νομιμότητα και Δικαιοσύνη».

Για να υιοθετηθεί η πρόταση μομφής, απαιτείται να ψηφιστεί από 121 μέλη της Βουλής (το 50% των συνολικά 240 εδρών, συν 1). Το GERB έχει 117 έδρες στη Βουλή. Οι 18 ανεξάρτητοι βουλευτές που έχουν αποχωρήσει από τις τάξεις των κομμάτων «Τάξη Νομιμότητα, Δικαιοσύνη», «Ατάκα» και από το Γαλάζιο Συνασπισμό έχουν αναγγείλει ότι θα ψηφίσουν κατά της πρότασης μομφής δίνοντας έτσι στο GERG την άνεση των 130 ψήφων.

Η κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ έχει έρθει αντιμέτωπη άλλες δύο φορές με προτάσεις μομφής της αντιπολίτευσης. Την πρώτη φορά, η πρόταση μομφής κατατέθηκε με το αιτιολογικό της αποτυχίας στην πολιτική της στον τομέα της υγείας και τη δεύτερη φορά τον Ιούνιο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταλόγισαν αποτυχία στην αντιμετώπιση της κρίσης.