Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ διέψευσε δημοσίευμα που τον εμφάνιζε να ασκεί σκληρή κριτική στην νυν καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. «Φαντασιώσεις» χαρακτήρισε ο κ. Κολ με δήλωσή του στην «Bild» της Δευτέρας προδημοσίευση του περιοδικού «Spiegel» που τον έφερε να παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την ευρωπαϊκή πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ.

Αντιδρώντας στο δημοσίευμα , ο κ. Κολ δηλώνει: «Είμαι – όπως και πολλοί άλλοι – ανήσυχος για την εξέλιξη στην Ευρώπη και το ευρώ». Προσδιορίζει μάλιστα δύο αίτια για τη σημερινή κρίση: «Πρώτον το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν έπρεπε ποτέ να χαλαρώσει και δεύτερον η Ελλάδα, χωρίς βαθιές μεταρρυθμίσεις της – αρκούντως γνωστής στους ειδικούς – κατάστασής της, δεν έπρεπε ποτέ να ενταχθεί στην Ευρωζώνη».

Αυτές οι δύο «λανθασμένες επιλογές» έγιναν από το διάδοχό του Γκέρχαρντ Σρέντερ και τον υπουργό Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, λέει ο κ.Κολ. «Και τα δύο λάθη πρέπει σήμερα να αποκατασταθούν από τη σημερινή κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών-Φιλελευθέρων», σημειώνει, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε, παρόλη τη συζήτηση για το δέον γενέσθαι σήμερα».