Σε ηλικία 96 ετών απεβίωσε σήμερα ο πρώην καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας, Χέλμουτ Σμιτ. Οι γιατροί είχαν προειδοποιήσει για την επιδείνωση της υγείας του νωρίτερα την Τρίτη, τονίζοντας ότι «πρέπει ανά πάσα στιγμή να είμαστε έτοιμοι για όλα».
Αμετανόητος καπνιστής, ο πρώην καγκελάριος, αναγκάστηκε να κόψει την αγαπημένη του συνήθεια μετά την επέμβαση στην οποία είχε υποβληθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο για την αντιμετώπιση θρόμβου στο πόδι. Ο Σμιτ «δεν έχει πιάσει τσιγάρο», έλεγε χαρακτηριστικά ο γιατρός του τότε.
Η ζωή του Χέλμουτ Σμιτ
Γιος δύο δασκάλων, ο Χέλμουτ Σμιτ γεννήθηκε στο Αμβούργο. Ο πατέρας του ήταν γιος ενός Εβραίου επιχειρηματία, αν και αυτό κρατήθηκε μυστικό στην οικογένεια και επιβεβαιώθηκε δημόσια από τον Σμιτ το 1984.
Στις 27 Ιουνίου 1942 παντρεύτηκε την Hannelore «Loki» Glaser με την οποία απέκτησε δύο παιδιά: τον Helmut Walter (26 Ιουνίου 1944 – Φεβρουάριος 1945, πέθανε σε βρεφική ηλικία από μηνιγγίτιδα), και την Susanne (1947), η οποία εργάζεται στο Λονδίνο. Προς το τέλος του πολέμου, από τον Δεκέμβριο του 1944 και μετά, υπηρέτησε ως υπαξιωματικός πυροβολικού στο δυτικό μέτωπο. Συνελήφθη από τους Βρετανούς τον Απρίλιο του 1945 στο Λύνεμπουργκ και ήταν αιχμάλωτος πολέμου μέχρι τον Αύγουστο.
Ανέλαβε καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας στις 16 Μαΐου 1974 μετά την παραίτηση του Μπραντ. Δραστηριοποιήθηκε επίσης στη βελτίωση των σχέσεων με τη Γαλλία και τον τότε πρόεδρό της Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν. Το 1975 υπογράφτηκε στο Ελσίνκι η τελική πράξη, με την οποία δημιουργήθηκε η Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Συνεργασίας στην Ευρώπη (γνωστή και ως ΔΑΣΕ), η οποία εξελίχθηκε στον ΟΑΣΕ. Παρέμεινε καγκελάριος μετά από τις εκλογές του 1976 σε κυβέρνηση συνασπισμού με το FDP.
Η πολιτική εναντίον της «Φράξιας Κόκκινος Στρατός» ήταν αντίσταση με καμία γραμμή συμβιβασμού. Συγκεκριμένα, επέτρεψε στην αντιτρομοκρατική μονάδα GSG 9 να τελειώσει την πειρατεία του αεροσκάφους Landshut της Lufthansa το φθινόπωρο του 1977. Συνέδεσε το πολιτικό μέλλον του έντονα με την επέκταση του ΝΑΤΟ μετά από τη σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν.
Ήταν ο σημαντικότερος υποστηρικτής τις ένταξης της Ελλάδος στην ΕΟΚ, η οποία πραγματοποιήθηκε τελικά το 1981. Τον συνέδεε στενή φιλία με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Τον Φεβρουάριο του 1982 κέρδισε ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο, εντούτοις τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους τέσσερις υπουργοί της FDP απομακρύνθηκαν από τον συνασπισμό. Μετά από άκαρπες προσπάθειες να παραμείνει με μια κυβέρνηση μειοψηφίας (που αποτελούνταν μόνο από τα μέλη της SPD), αναγκάστηκε να παραιτηθεί όταν την 1η Οκτωβρίου, μετά από ψηφοφορία, δεν ανανεώθηκε η εμπιστοσύνη της Βουλής. Αποσύρθηκε από την Ομοσπονδιακή Βουλή το 1986 αλλά παρέμεινε πολιτικά ενεργός. Τον Δεκέμβριο του 1986 ήταν ένας από τους ιδρυτές της επιτροπής που υποστηρίζει την ΟΝΕ και τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σχεδίαζαν την απαγωγή του
Το 2007, πρώην στέλεχος της Φράξια Κόκκινος Στρατός (RAF) αποκάλυπτε σε τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ πως η οργάνωση σχεδίαζε ην απαγωγή του καγκελαρίου Χέλμουτ Σμιτ το 1977. Οι ηγέτες της RAF «Αντρέας Μπάαντερ και Γκουντρούν Ένσλιν ήθελαν να πιάσουμε όμηρο τον Χέλμουτ Σμιτ», σημείωνε ο Πέτερ Γιούργκεν Μπόοκ στο ντοκιμαντέρ του ARD.
«Παρακολουθούσαμε στενά την κατοικία του Σμιτ στο Αμβούργο από μια πολυκατοικία που βρισκόταν εκεί κοντά», ανέφερε ο Μπόοκ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σχεδιασμός προέβλεπε η απαγωγή να γίνει το φθινόπωρο του 1977, ωστόσο δεν υλοποιήθηκε, καθώς η ηγεσία της RAF θεώρησε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «πολύ επικίνδυνο».
Υπέρ της διαγραφής χρέους της Ελλάδας
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρώην καγκελάριος δήλωνε πεπεισμένος ότι χρειάζεται ένα επενδυτικό πρόγραμμα προς όφελος της Ελλάδος και ταυτόχρονα μια συμφωνία για τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους της, που δεν πρόκειται ποτέ να μπορέσει να αποπληρώσει.
Μάλιστα σημείωνε ότι στην πραγματικότητα πολλά από τα δισεκατομμύρια ευρώ της βοήθειας προς την Ελλάδα βρίσκονται μόνο στα βιβλία. Χαρακτήριζε δε απολύτως ανεπιθύμητη οποιαδήποτε συζήτηση για Grexit, ενώ εξέφραζε φόβους για το μέλλον της Ευρώπης.