Χαμένη ευκαιρία για την προαγωγή του οράματος, των αξιών και των στόχων που επιδιώκει η UNESCO και την προώθησή τους στο Κόσοβο χαρακτήρισε η πρόεδρος του Κοσόβου, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα την απόρριψη του αιτήματος ένταξης της Πρίστινας στον οργανισμό.

Η Ατιφέτα Γιαχγιάγκα σε μήνυμα στο προφίλ της στο Facebook εξέφρασε ευγνωμοσύνη «προς τους συμμάχους του Κοσόβου σε όλο τον κόσμο για την εξαιρετική προσπάθεια και βοήθεια στον κοινό αγώνα».

«Η δέσμευσή μας θα αυξηθεί μαζί με την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε και να διαφυλάξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, η οποία είναι και παγκόσμια κληρονομιά» ανέφερε η κ. Γιαχγιάγκα.

«Κατέστη σαφές ότι το Κόσοβο απολαμβάνει την αμέριστη υποστήριξη του ελεύθερου και δημοκρατικού κόσμου. Είμαι ενθαρρυμένη από τη στήριξη 92 χωρών στο Κόσοβο στο όραμά μας” υπογράμμισε η πρόεδρος του Κοσόβου.

«Το Κόσοβο έχει επιτύχει αναμφισβήτητη πρόοδο. Όπως έχουμε δείξει μέχρι σήμερα, οι πολίτες του Κοσόβου δεν θα υπαναχωρήσουν από την επιμονή να είναι ίσοι με τα υπόλοιπα κράτη στην προστασίας των κοινών αξιών» επισήμανε.

«Οικοδομούμε μια δημοκρατική χώρα και θα συνεχίσουμε να συμβάλουμε στη μακροπρόθεσμη ειρήνη στην περιοχή και ευρύτερα. Το Κόσοβο είναι υπερήφανο για τα επιτεύγματά του και την ετοιμότητα των πολιτών του στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και της διαφορετικότητάς της.

Τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης της UNESCO απέρριψαν χθες το αίτημα ένταξης του Κοσόβου στον οργανισμό. Τη ένταξη του Κοσόβου στήριξαν 92 χώρες, κατά τάχθηκαν 50 και δεν ψήφισαν 29. Για την έγκριση τους αιτήματος ήταν απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 των μελών της Γενικής Συνέλευσης (95 ψήφοι)

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ίσα Μουστάφα δήλωσε ότι το Κόσοβο δεν θα αποσυρθεί από την ατζέντα της ένταξης στους ευρωατλαντικούς θεσμούς ότι θα πείσει τους πάντες ότι αξίζει να είναι μέλος όλων των διεθνών οργανισμών.

«Δυστυχώς, ο σαφής φιλοδυτικός προσανατολισμός του Κοσόβου και η ετοιμότητά του να προχωρήσει ακόμη περισσότερο με εποικοδομητικές ατζέντες ενόχλησε τη Σερβία, η οποία αδιάκοπα, ειδικά κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας διεξήγε ρατσιστική εκστρατεία εναντίον του Κοσόβου. Αυτό επηρέασε χώρες που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα με τους συμμάχους της Σερβίας. Αλλά αυτό δεν θα μας οδηγήσει πίσω», είπε ο κ. Μουστάφα.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι δήλωσε ότι το Κόσοβο θα υποβάλει ξανά αίτημα για ένταξη στην UNESCO τον επόμενο χρόνο.

«Το Κόσοβο είναι νικητής, επειδή νίκησε ο πολιτισμός έναντι της επιθετικής προσέγγισης» είπε ο κ. Θάτσι σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό TV Klan.

Ο Χασίμ Θάτσι κατηγόρησε τη Σερβία για ρατσισμό και πρόσθεσε ότι «έχει μείνει στο παρελθόν».

«Η Σερβία μέσα σε 15 χρόνια διέπραξε τρεις γενοκτονίες, στην Κροατία, στη Σρεμπρένιτσα και στο Κόσοβο» είπε ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου και πρόσθεσε ότι κανένας δεν μπορεί να σταματήσει την Πρίστινα από την οικοδόμηση καλών σχέσεων με τις χώρες της περιοχής. «Με το Κόσοβο είναι ο δημοκρατικός κόσμος και οι χώρες του ΝΑΤΟ» υπογράμμισε.