Οι αυστραλιανές αρχές επανέκτησαν τον έλεγχο ενός κέντρου κράτησης μεταναστών στο Νησί των Χριστουγέννων, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι, έπειτα από το θάνατο ενός αιτούντος άσυλο, γεγονός που προκάλεσε βίαια επεισόδια με αποτέλεσμα τον τραυματισμό πέντε ανθρώπων και σοβαρές υλικές ζημιές.
Ενισχύσεις έσπευσαν χθες όταν κρατούμενοι στο κέντρο γκρέμισαν τους φράκτες του κι έβαλαν φωτιά στους χώρους του υποχρεώνοντας τους φρουρούς ασφαλείας να το εγκαταλείψουν κι επιτρέποντας την πρόσβαση κρατούμενων σε ευάλωτους συγκρατούμενούς τους.
Ο υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας Πίτερ Ντάτον δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η επιχείρηση για τον έλεγχο της κατάστασης συνάντησε μικρή αντίσταση και ότι οι ευθύνες για τα επεισόδια αποδίδονται κυρίως στους βίαιους κρατούμενους μετανάστες και όχι στους αιτούντες άσυλο.
Πέντε κρατούμενοι υπέστησαν μικροτραυματισμούς σε συγκρούσεις σώμα με σώμα με την αστυνομία καθώς αρνήθηκαν να παραδοθούν, είπε ο υπουργός. Ένας κρατούμενος χρειάστηκε να απομακρυνθεί από το νησί για να νοσηλευτεί, είπε ο Ντάτον. Κανένας αξιωματούχος δεν τραυματίστηκε.
Το μέγεθος των ζημιών που προκλήθηκαν στο κέντρο δεν έχει ακόμη εκτιμηθεί, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προστασίας των Συνόρων, αλλά κάποιοι χώροι του φαίνεται να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Όπως δήλωσε νωρίτερα ο Ντάτον, τα επεισόδια ξεκίνησαν αργά το βράδυ της Κυριακής έπειτα από τον θάνατο του αιτούντος άσυλο, το πτώμα του οποίου βρέθηκε από τα σωστικά συνεργεία σε μία χαράδρα μακριά από το κέντρο .
Υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των προσφύγων αναγνώρισαν το θύμα, έναν κουρδικής καταγωγής Ιρανό, που φέρεται να προσπάθησε να αποδράσει.
Τα επεισόδια σε κέντρα κράτησης μεταναστών είναι συνηθισμένα και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταγγείλει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αυτούς τους χώρους. Το Νησί των Χριστουγέννων βρίσκεται στον Ινδικό Ωκεανό και φιλοξενεί ένα από τα απομακρυσμένα κέντρα κράτησης της αυστραλιανής κυβέρνησης, με περίπου χίλιους αιτούντες άσυλο που κρατούνται εκεί μέχρι να κριθούν οι αιτήσεις τους. Στεγάζονται επίσης και Νεοζηλανδοί οι οποίοι αντιμετωπίζουν απέλαση από την Αυστραλία.