Ελεύθεροι, σώοι και αβλαβείς αφέθηκαν 13 εργαζόμενοι του ΟΗΕ από αντάρτες που τους κρατούσαν «ομήρους» στο Νότιο Σουδάν εδώ και μια εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα η Αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα αυτή (Minuss).
Οι 13 Νοτιοσουδανοί, εργαζόμενοι στη Minuss, αφέθηκαν ελεύθεροι χθες. Είχαν συλληφθεί στις 26 Οκτωβρίου μαζί με 18 κυανόκρανους από το Μπανγκλαντές οι οποίοι είχαν απελευθερωθεί στις 29 Οκτωβρίου – από μαχητές της εξέγερσης που πολεμά τις κυβερνητικές δυνάμεις εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.
Οι 31 εργαζόμενοι του ΟΗΕ επέβαιναν σε νηοπομπή που διέσχιζε ποταμό, της οποίας ένα μεγάλο ποταμόπλοιο μετέφερε 55.000 λίτρα καυσίμων.
Η επικεφαλής της Minuss Ελεν Μαργκρέτε Λόι εξέφρασε «ανακούφιση από την απελευθέρωση όλων των εργαζομένων του ΟΗΕ», υπενθυμίζοντας «ότι είναι ανάγκη όλες τις πλευρές της σύγκρουσης στο Νότιο Σουδάν να σέβονται και να μην εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση και τις μετακινήσεις του προσωπικού του ΟΗΕ και του εξοπλισμού του».
Είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι η «ομηρία» μελών του προσωπικού του ΟΗΕ μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου.
Η Minuss ανακοίνωσε ότι ανέκτησε τα τρία σκάφη της νηοπομπής, εκ των οποίων το ποταμόπλοιο, χωρίς το φορτίο των καυσίμων, τον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, μια φουσκωτή βάρκα και επτά από τα 16 όπλα των μελών του στρατιωτικού προσωπικού του. Κάλεσε τους αντάρτες να του επιστρέψουν αμέσως τον εξοπλισμό και το φορτίο με τα καύσιμα.
Σχεδόν 12.500 κυανόκρανοι έχουν αναπτυχθεί στο Νότιο Σουδάν, το νεότερο κράτος του κόσμου που κήρυξε την ανεξαρτησία του τον Ιούλιο του 2011 έπειτα από έναν μακροχρόνιο και αιματηρό εμφύλιο πόλεμο εναντίον του Χαρτούμ (1983-2005).
Η χώρα βυθίστηκε εκ νέου στον πόλεμο μετά τον Δεκέμβριο 2013, με φόντο την αντιπαλότητα στην ηγεσία της κυβέρνησης στη Τζούμπα μεταξύ του προέδρου Σάλβα Κίιρ και του πρώην αντιπροέδρου του Ρικ Μάκαρ, ο οποίος ηγείται της εξέγερσης την οποία συγκροτούν στασιαστές του νοτιοσουδανικού στρατού και φυλετικές πολιτοφυλακές.
Ειρηνευτική συμφωνία που προβλέπει εκεχειρία και ένα μηχανισμό κατανομής της εξουσίας επιτεύχθηκε από τους Κίιρ και Μάκαρ στις 26 Αυγούστου, αλλά συχνά τα δύο στρατόπεδα αλληλοκατηγορούνται για τη συνέχιση των εχθροπραξιών.
Η σύγκρουση έχε προκαλέσει δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και έχει εκδιώξει δύο εκατομμύρια πολίτες από τις εστίες τους. Οι μάχες συνοδεύονται από ωμότητες εναντίον των πολιτών -σφαγές με βάση την εθνότητα, φόνους, βιασμούς γυναικών και παιδιών, βασανιστήρια, εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς, στρατολόγηση παιδιών- οι οποίες αποδίδονται και στα δύο στρατόπεδα.