Την ανάγκη να υπάρχει ένα δίκαιο σύστημα κατανομής για την αναδιανομή των προσφύγων στην Ε.Ε. τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών.
Ο Μάρτιν Σουλτς απορρίπτει τις αιτιάσεις ότι η Γερμανία προσπαθεί να αποφύγει τις ευθύνες της, προτείνει να αυξηθεί η λογοδοσία της τρόικας και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει όσα μέτρα ψήφισε.
«Απορρίπτω κατηγορηματικά τον ισχυρισμό ότι η Γερμανία αναζητά τρόπους να αποφύγει τις ευθύνες της. Η Γερμανία -μόνο τις τελευταίες επτά εβδομάδες- υποδέχθηκε μισό εκατομμύριο αιτούντες άσυλο και ένας σημαντικός αριθμός προσφύγων θα εξακολουθήσει να κατευθύνεται προς τη Γερμανία. Οι Γερμανοί θα παραμείνουν ανοιχτοί στο καλωσόρισμα αυτών των ανθρώπων, ειδικά εάν δουν ότι υπάρχει ένα δίκαιο σύστημα για την αναδιανομή τους σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και επιπροσθέτως ότι οι πόροι παρέχονται στις χώρες υποδοχής (πρώτης γραμμής) για να αντιμετωπίσουν την κρίση στην πηγή της» αναφέρει ο κ. Σουλτς.
Επισημαίνει πως «μια βιώσιμη πολιτική απέναντι σ’ αυτή τη μαζική εισροή είναι αυτή που θα περιλαμβάνει δύο συστατικά: αυτό της αλληλεγγύης, όπου όλα τα κράτη-μέλη θα υποδέχονται τους αιτούντες άσυλο, και εκείνο της οικονομικής και υλικής βοήθειας στις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Η οικονομική βοήθεια στην Τουρκία και η ελαστικότητα στην Ελλάδα εντάσσονται στο δεύτερο συστατικό της μικτής αυτής πολιτικής».
Ο Μάρτιν Σουλτς επανέλαβε πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πώς θα βελτιώσουν οι θεσμοί τη δημοκρατική τους λογοδοσία έναντι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφορικά με την ελληνική κρίση, επισημαίνοντας πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία της τρόικας επί δύο και πλέον χρόνια.
Υπογράμμισε ακόμη πως «οι προσεχείς εβδομάδες θα είναι μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδος για την ελληνική πολιτική τάξη, η οποία θα αναλάβει το μέλλον της Ελλάδας και θα αναγνωρίσει τι πρέπει να γίνει για το καλό της χώρας και του λαού της μακροπρόθεσμα».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρθηκε και στην ανεργία στη ΕΕ τονίζοντας; πως «τα ποσοστά ανεργίας των νέων στην Ευρώπη είναι μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της οικονομικής κρίσης και φαίνεται ότι θα είναι μία από τις πλέον μακράς διάρκειας αρνητικές συνέπειες».