Καταγγελίες για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους λίβυους αντικαθεστωτικούς κάνει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Σύμφωνα με τις καταγγελίες οι άμαχοι δεν προστατεύτηκαν από τους αντικαθεστωτικούς, οι οποίοι ευθύνονται για τις πυρκαγιές, τις λεηλασίες και τις καταχρήσεις σε βάρος πολιτών κατά την επίθεση που εξαπέλυσαν στην Τρίπολη από τη Ντζεμπέλ Ναφούσα.

Οι βιαιότητες διαπράχθηκαν τον Ιούνιο, τον Ιούλιο μέχρι και την περασμένη εβδομάδα. «Σε τέσσερα χωριά που κατέλαβαν οι αντικαθεστωτικοί στα όρη Ναφούσα τους τελευταίους μήνες, οι αντικαθεστωτικοί και οι υποστηρικτές τους κατέστρεψαν περιουσίες, έκαψαν ορισμένες κατοικίες, λεηλάτησαν νοσοκομεία, σπίτια, καταστήματα και χτύπησαν ορισμένους πολίτες για τους οποίους έτρεφαν υποψίες ότι υποστήριζαν τις κυβερνητικές δυνάμεις», τονίζει το Παρατηρητήριο.

Ένας διοικητής των αντικαθεστωτικών της περιοχής που η οργάνωση αναφέρει ως συνταγματάρχη Ελ-Μόκταρ Φιρνάνα, παραδέχτηκε ότι οι καταχρήσεις διαπράχθηκαν και ότι ορισμένοι αντικαθεστωτικοί και υποστηρικτές τους είχαν τιμωρηθεί. Ο διοικητής είπε ότι οι επιθέσεις αυτές διαπράχθηκαν κατά παράβαση των εντολών των δυνάμεων των αντικαθεστωτικών που ήταν να μην πλήττονται οι άμαχοι και να καταστρέφονται οι περιουσίες τους.

Στο προπύργιο των αντικαθεστωτικών, τη Βεγγάζη, το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο δεν απάντησε στις ερωτήσεις για το αν αληθεύει ότι διαπράχθηκαν αυτές οι βιαιότητες.