Ως απαράδεκτο καταδίκασαν το χθεσινό επεισόδιο στο Κόσοβο, τη ρίψη δακρυγόνου από βουλευτή της αντιπολίτευσης στην αίθουσα της Βουλής στη διάρκεια συνεδρίασης, η πρόεδρος και η κυβέρνηση του Κοσόβου, ο ειδικός εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πρίστινα, πρέσβεις χωρών και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών.

Ο πρώην αρχηγός και νυν βουλευτής του αντιπολιτευόμενου κινήματος «Αυτοδιάθεση» Αλμπίν Κούρτι έριξε χθες δακρυγόνο στην αίθουσα της Βουλής, όπου ήδη η κατάσταση ήταν εκτός ελέγχου με βουλευτές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης να διασταυρώνουν για μία ακόμη φορά τα ξίφη τους για τη συμφωνία Βελιγραδίου – Πρίστινας που επιτεύχθηκε τον περασμένο Αύγουστο και προβλέπει τη συγκρότηση Ένωσης Σερβικών Δήμων στο βόρειο Κόσοβο.

Η κυβέρνηση του Κοσόβου εξέφρασε τη λύπη της για τη βία, στην οποία κατέφυγε ένα μέρος των βουλευτών της αντιπολίτευσης.

«Παρά τις ακραίες συνθήκες που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της βίας μιας ομάδας βουλευτών της αντιπολίτευσης, χάρη στην αποφασιστικότητα και την προσήλωση στη δημοκρατία της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στη Βουλή του Κοσόβου εγκρίθηκαν νομοσχέδια σημαντικά για τους πολίτες μας, τα οποία προτάθηκαν από την κυβέρνηση του Κοσόβου», τονίζεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης του Κοσόβου.

Η κυβέρνηση του Κοσόβου κάλεσε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, «η βίαιη συμπεριφορά των οποίων πέρασε κάθε όριο θεσμικής και δημοκρατικής συμπεριφοράς» να σταματήσουν τη βία και κάθε ενέργεια που είναι αντίθετη προς τα συμφέροντα των πολιτών, του κράτος και της εταιρικής σχέσης του Κοσόβου με τις ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Η πρόεδρος του Κοσόβου, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα καταδίκασε το επεισόδιο, όπως επίσης και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και μέλος της «Σερβικής Λίστας», Μπράνιμιρ Στογιάνοβιτς.

«Καταδικάζουμε την ενέργεια της αντιπολίτευσης στη Βουλή και απευθύνουμε έκκληση να γίνουν σεβαστές οι θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας και να καταστεί δυνατή μια ελεύθερη και ανοιχτή συζήτηση στη Βουλή για όλα τα ζητήματα που αφορούν το Κόσοβο», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου της ΕΕ στο Κόσοβο, του ειδικού εκπροσώπου της ΕΕ στην Πρίστινα και των πρεσβειών/γραφείων κρατών – μελών της ΕΕ στο Κόσοβο.

Βίαιες ενέργειες, όπως αυτή στη Βουλή, είναι λυπηρές, αναφέρεται στην ανακοίνωση, και σημειώνεται ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να εκφράζει τη γνώμη του και να υπερασπίζεται τη θέση του. Η χρήση βίας είναι απαράδεκτη. Δεν επιλύει κανένα από τα προβλήματα του Κοσόβου, αλλά περισσότερο τα αυξάνει, σημειώνεται.

«Απερίσκεπτη συμπεριφορά, όπως αυτή, δεν έχει θέση στη δημοκρατία και είναι ανεπίτρεπτη. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σε μια δημοκρατία, ακόμη και η αντιπολίτευση πρέπει να συμμορφώνεται με την πλειοψηφία. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε με τα θεσμικά όργανα του Κοσόβου και δεν αποδεχόμαστε τη βία και το κάλεσμα για βία ως νόμιμο πολιτικό εργαλείο», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Τη διαμαρτυρία των βουλευτών της «Αυτοδιάθεσης» στη Βουλή του Κοσόβου, η οποία κορυφώθηκε με τη ρίψη δακρυγόνου, καταδίκασε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρλικε Λούνατσεκ εκτιμώντας ότι η επίθεση αυτή συνιστά οπισθοδρόμηση του Κοσόβου στην πορεία προς την ΕΕ.

«Είμαι σοκαρισμένη με τη βίαιη συμπεριφορά και καταδικάζω δριμύτατα την επίθεση αυτή, που ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια κάθε κοινοβουλευτικής συζήτησης», τόνισε σε ανακοίνωσή της η κ. Λούνατσεκ, η οποία είναι εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Κόσοβο.

Η ανεύθυνη αυτή επίθεση επηρεάζει αρνητικά την πρόοδο του Κοσόβου και την πορεία του προς την ΕΕ αναφέρει και προσθέτει ότι το επεισόδιο έπληξε την εικόνα του Κοσόβου.

Η Ούρλικε Λούνατσεκ κάλεσε την ηγεσία του κινήματος «Αυτοδιάθεση» και τους βουλευτές του να επιστρέψουν στον ειρηνικό δρόμο της συζήτησης, της πολιτικής και του εποικοδομητικού αντιπολιτευτικού έργου, αντί να επιδίδονται σε βίαιο ακτιβισμό.

Την παρεμπόδιση των εργασιών της Βουλής από την αντιπολίτευση καταδίκασε και η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Πρίστινα. «Η τρομερή συμπεριφορά συγκεκριμένων βουλευτών της αντιπολίτευσης που οδήγησε βουλευτές και εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας στο νοσοκομείο για ιατρική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένου και προσωπικού της πρεσβείας των ΗΠΑ γελοιοποίησε έναν από τους σημαντικότερους δημοκρατικού θεσμούς στο Κόσοβο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στην Πρίστινα, Ζαν Κλοντ Σλουμπερζέ καταδίκασε τη βία στη Βουλή του Κοσόβου, τονίζοντας ότι είναι επιζήμια για τη δημοκρατία. «Οι ανησυχητικές εικόνες χρήσης δακρυγόνων με τα μέλη της Βουλής να ζητούν ιατρική βοήθεια και άλλα επεισόδια υπονομεύουν την αντίληψη της δημοκρατικής προόδου στο Κόσοβο», υπογράμμισε.

Ταυτόχρονα, ο αποκλεισμός του θεσμού της Βουλής επιφέρει ζημία στην πρόοδο και στις μεταρρυθμίσεις, είπε ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στο Κόσοβο και κάλεσε όλες τις πλευρές να μην καταφεύγουν στη βία, αλλά να χρησιμοποιούν μηχανισμούς πλουραλιστικού διαλόγου, που διαθέτει το Κόσοβο.

Όταν ο ιδρυτής της «Αυτοδιάθεσης» έριξε δακρυγόνο στην αίθουσα της Βουλής, δύο στελέχη του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Κοσόβου, η Φλιόρα Μπροβίνα και η Μπλέρτα Ντελίου Κόντρα λιποθύμησαν και μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο της Πρίστινας.

Ο αρχηγός της αντιπολιτευόμενης Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου, Ραμούς Χαραντινάι δήλωσε ότι αυτή είναι μόνον η αρχή και τόνισε ότι η ρίψη δακρυγόνου είναι ασήμαντο γεγονός.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Κόσοβου και αρχηγός της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου, Ραμούς Χαραντινάι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων του Κοσόβου Kosovapres και αναμεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, είπε ότι «η λιποθυμία δύο βουλευτών δεν είναι τίποτα μπροστά στη μελλοντική δράση μας».

Ο αρχηγός της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου είχε δηλώσει στην αρχή του μήνα ότι η αντιπολίτευση δεν έχει άλλη επιλογή από το να αποτρέψει την έναρξη εφαρμογής των συμφωνιών για τη συγκρότηση Ένωσης Σερβικών Δήμων και τη οριοθέτηση συνόρων με το Μαυροβούνιο.

Ο Ραμούς Χαραντινάι είχε αναγγείλει μη βίαιες διαμαρτυρίες.

Τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, η Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου, η Πρωτοβουλία για το Κόσοβο και το κίνημα «Αυτοδιάθεση» αντιδρούν στη συμφωνία Βελιγραδίου – Πρίστινας και θεωρούν ότι η δημιουργία Ένωσης Σερβικών Δήμων στο Κόσοβο συνιστά απειλή για την πλειοψηφία των κατοίκων και μπορεί να εμβαθύνει τον εθνικό διχασμό στο Κόσοβο.