Με τη δημοτικότητά της να πέφτει και τις επικρίσεις από τους Συντηρητικούς να αυξάνονται η Γερμανίδα καγκελάριος δέχεται πιέσεις εξαιτίας της ανοικτής πολιτικής που τηρεί απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
Πολλοί Δυτικοί πολιτικοί θα ζήλευαν το ποσοστό της δημοτικότητάς της, όμως ακόμη και με το 64% των Γερμανών να επιθυμούν η Άγγελα Μέρκελ «να διαδραματίσει στο μέλλον σημαντικό ρόλο», η συντηρητική ηγέτης έχασε πέντε μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του Ιουνίου, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel.
Και σύμφωνα με το πολιτικό βαρόμετρο του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου ZDF η δημοτικότητα της Μέρκελ βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της τελευταίας της θητείας το 2013, με την καγκελάριο να καταλαμβάνει μόλις την τέταρτη θέση στον κατάλογο με τους πιο δημοφιλείς Γερμανούς πολιτικούς.
Η μείωση της δημοτικότητας της Μέρκελ έρχεται την ώρα που αυξάνονται οι επικριτικές φωνές από το ίδιο της το κόμμα κατά της απόφασής της να μην τεθούν όρια στο ποσοστό των προσφύγων και των μεταναστών που θα δεχθεί η Γερμανία.
Και μάλιστα αυτή τη φορά δεν είναι οι πιο συντηρητικοί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) της Βαυαρίας αυτοί που διαφωνούν με την πολιτική της Γερμανίδας καγκελαρίου, αλλά στελέχη και βουλευτές του ίδιου της του κόμματος, των Χριστιανοδημοκρατών (CDU).
«Η ζωή δεν έχει γίνει πιο εύκολη με τις θέσεις της καγκελαρίου», δήλωσε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας η Έρικα Στάινμπαχ εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CSU-CDU για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Σε εσωτερικό έγγραφο του CDU, το οποίο επικαλείται η εφημερίδα Handelsblatt, πολλοί βουλευτές του κόμματος επεσήμαναν ότι η άρνηση της Μέρκελ να τεθούν όρια στην υποδοχή προσφύγων αποτελεί κίνδυνο.
«Η πρόσκληση που έγινε προς όλους τους πρόσφυγες του κόσμου να έρθουν στη Γερμανία μπορεί να υπερφορτώσει τη χώρα και την κοινωνία μας», σημειώνουν οι βουλευτές αυτοί, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν «εκ των πραγμάτων ανώτατα όρια στην ικανότητα υποδοχής» των προσφύγων.
Ακόμη και ο Γερμανός πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ δήλωσε χθες Κυριακή ότι η χώρα δεν μπορεί να δεχθεί όλο τον κόσμο. «Οι ικανότητες υποδοχής μας είναι περιορισμένες, ακόμη κι αν δεν γνωρίζουν σύνορα», είπε χαρακτηριστικά.«Έχουμε μεγάλη καρδιά, αλλά οι ικανότητές μας είναι περιορισμένες», πρόσθεσε.
Εξάλλου ο επικεφαλής του CSU Χορστ Ζέεχοφερ κάλεσε την προηγούμενη εβδομάδα τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν σε ένα συνέδριο του κόμματος, παρόλο που η Μέρκελ τον έχει συχνά επικρίνει για τον τρόπο με τον οποίο η Βουδαπέστη αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες.
Πλέον στα γερμανικά μέσα αναλυτές και δημοσιογράφοι αναρωτιούνται για τις μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις που θα έχει η μεταναστευτική κρίση για την καγκελάριο, η οποία εδώ και μια δεκαετία έχει καταφέρει να βγει αλώβητη από όλες τις πολιτικές θύελλες.
Η εφημερίδα Die Zeit αναρωτιέται αν η απόφαση της Μέρκελ να ανοίξει τα σύνορα για τους πρόσφυγες ήταν μια παρακινδυνευμένη απόφαση για τους συντηρητικούς ψηφοφόρους της.
«Μήπως η Μέρκελ στο απόγειο της ισχύος της προγραμμάτισε την ίδια της την πτώση, την απώλεια της εξουσίας;», αναφέρει η εφημερίδα.
Πάντως το περιβάλλον της Γερμανίδας καγκελαρίου φαίνεται να θέλει να στρέψει αλλού τη συζήτηση: πέρα από το ηθικό καθήκον της υποδοχής των θυμάτων πολέμων υπογραμμίζουν και το καθήκον της ενσωμάτωσης των προσφύγων αλλά και της απαραίτητης απομάκρυνσης των οικονομικών μεταναστών.
«Δεν είναι η φιλελεύθερη Γερμανία αυτή που πρέπει να αλλάξει, αλλά κάποιοι πρόσφυγες (…) χρειαζόμαστε ένα είδος συμβολαίου ενσωμάτωσης, όπως για παράδειγμα έχουν στον Καναδά, διότι όποιος έχει δικαιώματα έχει και υποχρεώσεις», υπογράμμισε σήμερα σε συνέντευξή της στη Bild η Γιούλια Κλέκνερ, μια αντιπρόεδρος του CDU και στενή συνεργάτης της Μέρκελ.