Την ηγεσία του κόμματος των Φιλελευθέρων αποφάσισε να διεκδικήσει από το συντηρητικό πρωθυπουργό Τόνι Άμποτ ο υπουργός Επικοινωνιών της Αυστραλίας Μάλκομ Τέρνμπουλ.

Ο Τέρνμπουλ εξήγησε ότι επέλεξε να αμφισβητήσει την ηγεσία του Άμποτ, καθώς οι Συντηρητικοί κινδυνεύουν να χάσουν τις επόμενες εκλογές, που αναμένεται να διεξαχθούν πριν τα μέσα Ιανουαρίου 2017.

Ο ίδιος ο Άμποτ ανακοίνωσε ότι σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση των γερουσιαστών και των βουλευτών του Φιλελεύθερου Κόμματος προκειμένου να αποφασίσουν για τον ηγέτη του κόμματος. «Θα υπάρξει ψηφοφορία για την προεδρία και την αντιπροεδρία του κόμματος», δήλωσε ο Άμποτ στους δημοσιογράφους. «Θα είμαι υποψήφιος και περιμένω ότι θα κερδίσω» είπε.

Ο αυστραλός πρωθυπουργός, που ανέλαβε την εξουσία το 2013, βλέπει τη δημοτικότητά του να πέφτει εξαιτίας της επιβράδυνσης της οικονομίας της χώρας και της πτώσης των τιμών των πρώτων υλών των οποίων η Αυστραλία είναι μεγάλη εξαγωγέας.

«Συνάντησα τον πρωθυπουργό και τον ενημέρωσα ότι θα διεκδικήσω την προεδρία του Φιλελεύθερου Κόμματος», ανακοίνωσε ο εκατομμυριούχος Τέρνμπουλ στους δημοσιογράφους. Η τρέχουσα κυβέρνηση είναι ανίκανη «να στρέψει τη χώρα προς την οικονομική κατεύθυνση που χρειάζεται» πρόσθεσε.

Ο 60χρονος πρώην δημοσιογράφος και δικηγόρος, που τελικά στράφηκε στις start up επιχειρήσεις, θεωρείται εδώ και καιρό ο βασικός αντίπαλος του Άμποτ. Ο αυστραλός πρωθυπουργός κατάφερε να ξεπεράσει τον Φεβρουάριο μια άλλη πρόκληση μέσα από το ίδιο του το κόμμα, όταν πολλά μέλη υπέβαλαν πρόταση μομφής εναντίον του, η οποία τελικά απορρίφθηκε. Όμως έκτοτε ο Άμποτ δεν κατάφερε να ανακτήσει τη δημοφιλία του στις δημοσκοπήσεις και να δώσει ώθηση στην οικονομία της χώρας.

Στο τέλος του 2009 ο Τέρνμπουλ είχε εκδιωχθεί από την ηγεσία του Φιλελεύθερου Κόμματος από τον Άμποτ, παρόλα αυτά εξακολουθεί να θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός.