Τα κρατίδια και οι δήμοι της Γερμανίας ζητούν περισσότερα χρήματα για την υποδοχή των μεταναστών, καθώς εκτιμούν ότι οι πόροι που τους έχει υποσχεθεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν επαρκούν.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς επεσήμανε ότι τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ που έχει δεσμευθεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να δώσει στα κρατίδια δεν επαρκούν. Ο πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας Στέφαν Βάιλ έκανε λόγο για μια προσφορά, το ύψος της οποίας είναι ακόμη υπό συζήτηση.

Ο Βάλτερ- Μπόργιανς μιλώντας σήμερα στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD εξήγησε ότι φέτος αναμένονται στη Γερμανία περίπου 800.000 μετανάστες, ενώ το κόστος για τον κάθε έναν εξ αυτών εκτιμάται στα 12.500 ευρώ. «Μπορεί κανείς απλώς να κάνει τον πολλαπλασιασμό και βγαίνουν 10 δισεκ. ευρώ», είπε.

Από την πλευρά του ο Βάιλ δήλωσε στην εφημερίδα Nordwest Zeitung ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού η κατάσταση οξύνθηκε πολύ. Παρόλα αυτά εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία στις 24 Σεπτεμβρίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με τα κρατίδια με θέμα τη μεταναστευτική κρίση.

Στο μεταξύ η ομοσπονδιακή υπουργός Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντρικς εμφανίστηκε ανοικτή στην πρόταση του πρωθυπουργού της Θουριγγίας Μπόντο Ραμέλοβ, ο οποίος πρότεινε να χρησιμοποιηθούν τα έσοδα από τον φόρο αλληλεγγύης για να καλύψουν μακροπρόθεσμα τα κόστη των κρατιδίων για τους μετανάστες.