«Λάθος απάντηση» χαρακτήρισε την στρατιωτικοποίηση των συνόρων της Βουλγαρίας και της Ουγγαρίας ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νιλς Μούιζνιεκς.

Την Παρασκευή οι αρχές της Βουλγαρίας ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμες να αναπτύξουν στρατεύματα για να εγγυηθούν την ασφάλεια των νοτιοδυτικών συνόρων της χώρας με την Ελλάδα και με την πΓΔΜ ώστε να αποτραπεί μια νέα μαζική προσέλευση προσφύγων. Εξάλλου η Βουδαπέστη εξέδωσε μια ανακοίνωση με την οποία διεμήνυσε πως σχεδιάζει να αναπτύξει στρατεύματα στα σύνορά της με τη Σερβία χθες, καθώς αριθμός-ρεκόρ μεταναστών και προσφύγων φθάνουν από εκεί στην Ουγγαρία. Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας αναμένεται να ψηφίσει επί της σχετικής πρότασης την επόμενη εβδομάδα.

«Τα σχέδια για τη χρησιμοποίηση του στρατού για να σταματήσει η έλευση αιτούντων άσυλο στη Βουλγαρία και στην Ουγγαρία είναι ασύνετα», τόνισε ο Νιλς Μούιζνιεκς σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Για τον Μούιζνιεκς υπάρχει επείγουσα ανάγκη «να υιοθετηθεί μια ευρωπαϊκή αντίδραση που θα εγγυάται την πρόσβαση στις (διαδικασίες υποβολής αιτήσεων και χορήγησης) ασύλου και (στην προσφορά) ανθρώπινων συνθηκών υποδοχής».

Η Ουγγαρία, η Βουλγαρία και τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν την υποχρέωση βάσει του διεθνούς και του κοινοτικού δικαίου να εγγυώνται ανθρώπινες συνθήκες υποδοχής και προστασία σε αυτούς που τη χρειάζονται.

Τους τελευταίους μήνες η Ευρώπη πασχίζει να αντιμετωπίσει μια τεράστια ροή προσφύγων που εγκαταλείπουν εμπόλεμες ζώνες στη Μέση Ανατολή, στη βόρεια και την υποσαχάρια Αφρική. Όπως αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRONTEX), ο συνολικός αριθμός των προσφύγων που έφθασαν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ από τον Ιανουάριο ως τον Ιούλιο του 2015 ξεπέρασε τους 340.000, είναι δηλαδή υπερτριπλάσιος σε σύγκριση με εκείνον που καταγραφόταν την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

Τον Ιούλιο το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ενέκρινε τα σχέδια για την ανέγερση ενός φράκτη ύψους σχεδόν τεσσάρων μέτρων κατά μήκος των συνόρων μήκους 177 χιλιομέτρων με τη Σερβία για την αποτροπή της διέλευσης μεταναστών. Η απόφαση αυτή προκάλεσε ένταση και καταδικάστηκε έντονα από τις Βρυξέλλες.

Ακόμα μια μαύρη μέρα για την Μεσόγειο

Ταυτόχρονα ακόμα 55 σοροί μεταναστών ανασύρθηκαν χθες από τρία πλεούμενα με πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων τα 51 στο αμπάρι του ενός, ενώ περίπου 3.000 άνθρωποι διασώθηκαν, σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα της Ιταλίας.

Το κέντρο επιχειρήσεων του ιταλικού Λιμενικού Σώματος στη Ρώμη έλαβε πολυάριθμες εκκλήσεις για βοήθεια, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του. Διεξήχθησαν δέκα επιχειρήσεις διάσωσης για να διασωθούν ναυαγοί σε πλεούμενα και σε φουσκωτά που αντιμετώπιζαν πρόβλημα στα ανοικτά της Σικελίας αλλά και σε μικρή απόσταση από τις ακτές της Λιβύης.

Το σουηδικό πλοίο Poseidon, το οποίο συμμετέχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση Τρίτων, επενέβη σε δύο περιπτώσεις και διέσωσε αντιστοίχως 130 και 439 ανθρώπους που επέβαιναν σε δύο υπερφορτωμένα πλεούμενα. Στο αμπάρι του δεύτερου πλεούμενου το σουηδικό πλήρωμα ανακάλυψε τις σορούς 51 ανθρώπων, οι εθνικότητες των οποίων δεν γνωστοποιήθηκαν.

Τα θύματα υπέστησαν ασφυξία από τα καυσαέρια της μηχανής του μικρού πλεούμενου, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ιταλικών ΜΜΕ.

Το Fiorillo, ένα σκάφος του ιταλικού ΛΣ, διέσωσε 113 μετανάστες που επέβαιναν σε ένα μικρό πλεούμενο, αλλά ο ένας υπέκυψε.

Δύο ταχύπλοα του ιταλικού ΛΣ που απέπλευσαν από το νησί Λαμπεντούζα κατάφεραν εξάλλου να διασώσουν άλλους 120 ανθρώπους που επέβαιναν σε ένα φουσκωτό, στο οποίο ανακάλυψαν τις σορούς τριών γυναικών.

Πλεούμενα της μαλτέζικης οργάνωσης MOAS και της ΜΚΟ Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) συμμετείχαν επίσης σε επιχειρήσεις διάσωσης, καθώς ανεξέλεγκτοι διακινητές συνεχίζουν να στέλνουν με επικίνδυνα πλοία εκατοντάδες μετανάστες προς την Ευρώπη, ανθρώπους κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική που προσπαθούν να σωθούν από το χάος και τη βία στη Λιβύη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτονται πτώματα πάνω σε τέτοια πλοία, καθώς πολλοί μετανάστες και πρόσφυγες πεθαίνουν από εξάντληση ή ασφυξία αφού υποστούν κακομεταχείριση. Την 15η Αυγούστου το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό είχε ανακαλύψει τις σορούς 49 ανθρώπων που είχαν πεθάνει από ασφυξία στο αμπάρι ενός πλεούμενου 13 μέτρων, όπου οι διακινητές τους ανάγκασαν να παραμείνουν με κλωτσιές και γροθιές.

Εξάλλου οι σοροί των 45 από τα 740 θύματα ενός αλιευτικού που είχε βουλιάξει την 18η Απριλίου στη Μεσόγειο κηδεύτηκαν σε ένα νεκροταφείο κοντά στην Κατάνη, όπως ανακοίνωσε ο συγκεκριμένος σικελικός δήμος.

Το συγκεκριμένο ναυάγιο ήταν ένα από τα χειρότερα που έχουν καταγραφεί στη Μεσόγειο, καθώς πολλά από τα θύματα ήταν κλειδωμένα στα αμπάρια χωρίς τρόπο να απεγκλωβιστούν όταν το πλεούμενο βούλιαξε. Στην πλειονότητά τους τα θύματα που ανασύρθηκαν από Ιταλούς δύτες δεν αναγνωρίστηκαν.

Ο απολογισμός των νεκρών προσφύγων και μεταναστών που αποπειρώνται τον ιδιαίτερα επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου έχει ήδη υπερβεί τους 2.300 φέτος, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).