Ο ένοπλος που επιτέθηκε στους επιβάτες μια ταχείας αμαξοστοιχίας στη Γαλλία πριν από δύο ημέρες είναι «αποσβολωμένος» που οι αρχές τον θεωρούν εξτρεμιστή ισλαμιστή και υποστηρίζει ότι ήθελε μόνο να τους ληστέψει επειδή πεινούσε, δήλωσε σήμερα η δικηγόρος του.

Η δικηγόρος Σοφί Νταβίντ υποστήριξε ότι ο πελάτης της, που κρατείται κοντά στο Παρίσι, δείχνει άρρωστος και υποσιτισμένος.

Οι γαλλικές και ισπανικές πηγές που ερευνούν την υπόθεση ανακοίνωσαν ότι ο ύποπτος ονομάζεται Αγιούμπ ελ Χαζάνι, είναι 26 ετών, κατάγεται από το Μαρόκο και ήταν γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

«Είδα έναν άνθρωπο που είναι πολύ άρρωστος, κάποιον πολύ εξασθενημένο σωματικά, σαν να είναι υποσιτισμένος, πολύ-πολύ αδύνατο και καταβεβλημένο» είπε η Νταβίντ στο τηλεοπτικό κανάλι BFMTV. «Έχει μείνει άφωνος από τα τρομοκρατικά κίνητρα που αποδίδονται στην πράξη του», πρόσθεσε.

Η δικηγόρος διευκρίνισε ότι ο ελ Χαζάνι ήταν ξυπόλυτος και φορούσε μόνο μια νοσοκομειακή μπλούζα και ένα σορτσάκι κατά την ανάκρισή του από την αστυνομία στην πόλη Αράς της βόρειας Γαλλίας, στον σταθμό της οποίας σταμάτησε το τρένο μετά το επεισόδιο. Ο Μαροκινός της είπε ότι βρήκε το Καλάσνικοφ που είχε μαζί του σε ένα πάρκο κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό Γκαρ ντι Μιντί των Βρυξελλών, όπου κοιμόταν συνήθως.

«Λίγες ημέρες αργότερα αποφάσισε να ανέβει στο τρένο όταν κάποιοι άλλοι άστεγοι του είπαν ότι θα ήταν γεμάτο με πλούσιους που ταξιδεύουν από το Άμστερνταμ για το Παρίσι. Ήλπιζε να τραφεί κάνοντας ένοπλη ληστεία», συνέχισε.

Η Νταβίντ υποστήριξε ότι ο πελάτης της είχε πληγές στο πρόσωπο όταν της μίλησε μέσω ενός διερμηνέα. Της είπε επίσης ότι δεν νομίζει ότι πρόλαβε να πυροβολήσει πριν πάθει εμπλοκή το όπλο του.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ είχε δηλώσει το Σάββατο ότι έπεσαν «πολλοί πυροβολισμοί» προτού να εξουδετερωθεί ο Μαροκινός από τους επιβάτες, μεταξύ των οποίων και τρεις Αμερικανοί. Από τους δύο επιβάτες που τραυματίστηκαν στο επεισόδιο μόνο ο ένας παραμένει ακόμη σε νοσοκομείο. Πρόκειται για έναν Γαλλοαμερικανό που χτυπήθηκε από σφαίρα και νοσηλεύεται σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση.

Ο Χαζάνι πιστεύεται ότι έζησε στην Ισπανία προς το τέλος της εφηβείας του και τα πρώτα χρόνια αφού ενηλικιώθηκε. Εκεί συνελήφθη τουλάχιστον μία φορά για διακίνηση ναρκωτικών. Ορισμένες ισπανικές εφημερίδες υποστήριξαν ότι ενδέχεται να ριζοσπαστικοποιήθηκε όσο ήταν στη φυλακή. Πηγές των ισπανικών υπηρεσιών ασφαλείας είπαν ότι έζησε στη Μαδρίτη από το 2007 μέχρι το 2010 και κατόπιν μετακόμισε στην Αλγεθίρας, στη νότια Ισπανία. Μια πηγή της πόλης αυτής είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι έμενε με την οικογένειά του στο Ελ Σαλαντίγιο, μια γειτονιά που μαστίζεται από υψηλή ανεργία και εγκληματικότητα.

Σύμφωνα πάντα με ισπανικές πηγές, ταξίδεψε στη Γαλλία το 2014 και κατόπιν πήγε στη Συρία. Γαλλικές πηγές ανέφεραν χθες ότι στις 10 Μαΐου φέτος βρισκόταν στο αεροδρόμιο του Βερολίνου για να πάρει το αεροπλάνο για την Κωνσταντινούπολη.

Στο τζαμί του Ελ Σαλαντίγιο, ο πρόεδρος της μουσουλμανικής κοινότητας Καμάλ Σεντάντ είπε ότι γνώριζε τον νεαρό Μαροκινό μολονότι η οικογένειά του δεν πήγαινε στο τέμενος αυτό. «Ήταν ένας συνηθισμένος νεαρός, έπαιζε ποδόσφαιρο, πήγαινε για ψάρεμα, δούλευε για να ζήσει», είπε ο Σεντάντ.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι τρεις νεαροί Αμερικανοί που κατάφεραν να αφοπλίσουν τον Μαροκινό Αγιούμπ Ελ Χαζάνι μέσα στο τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο από το Άμστερνταμ για το Παρίσι, υποστήριξαν σήμερα ότι ο ένοπλος είχε προφανές τρομοκρατικό κίνητρο και έκαναν έκκληση να μην παραμένουν οι επιβάτες απαθείς όταν σημειώνονται τέτοιες επιθέσεις.

Όταν ρωτήθηκαν για τον ισχυρισμό του υπόπτου ότι δεν έχει καμία σχέση με εξτρεμιστές ισλαμιστές και ήθελε μόνο να ληστέψει τους επιβάτες, ο Άντονι Σάντλερ απάντησε: «Δεν χρειάζεσαι οκτώ γεμιστήρες για να κλέψεις ένα τρένο».

«Είχε πολλά πυρομαχικά, οι προθέσεις του ήταν πραγματικά προφανείς», τόνισε και ο Ελληνομαερικανός Άλεκ Σκαρλάτος που υπηρετεί στην Εθνοφρουρά του Όρεγκον.

Για τον Σάντλερ, που είναι φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Σακραμέντο, «το μάθημα που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι σε στιγμές κρίσης σαν αυτή, θα ήθελα οι άνθρωποι να καταλάβουν ότι πρέπει να κάνουν κάτι. Το να κρυφτούν ή να μείνουν καθισμένοι εκεί που είναι δεν θα βγάλει πουθενά και ο δράστης θα τα είχε καταφέρει αν ο φίλος μου ο Σπένσερ δεν σηκωνόταν για να ριχτεί πάνω του. Σε μια τρομοκρατική επίθεση σαν αυτή, πρέπει να κάνετε κάτι, μην μένετε παθητικοί θεατές», κατέληξε.