Εικόνα τελείως διαφορετική από αυτή των τελευταίων δύο μηνών παρουσιάζει από χθες η μεθοριακή πόλη Γευγελή, στην οποία, όλο το προηγούμενο διάστημα, μετέβαιναν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, με σκοπό να φθάσουν, με το τρένο κυρίως, στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία.
Ο σιδηροδρομικός σταθμός της Γευγελής, μίας κωμόπολης 15.000 κατοίκων, δυο χιλιόμετρα από τα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ, είναι σχεδόν άδειος, μετά την ανάπτυξη ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας της ΠΓΔΜ, στην ουδέτερη ζώνη με την Ελλάδα, στην περιοχή μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής.
Περίπου 150 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι περισσότεροι είχαν εισέλθει στο έδαφος της ΠΓΔΜ τις προηγούμενες ημέρες, μεταβιβάστηκαν, το μεσημέρι, σε τρένο από τον σιδηροδρομικό της Γευγελής, με κατεύθυνση τα σύνορα με τη Σερβία.
Ανάλογη ηρεμία επικρατεί, αυτή την ώρα, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης, μετά την πρωινή ένταση που δημιουργήθηκε από τη ρίψη χειροβομβίδων κρότου λάμψης από συνοριοφυλακες της γειτονικής χώρας.
Στην περιοχή, δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές έχει αρχίσει να αναπτύσσεται ένας αυτοσχέδιος καταυλισμός, καθώς περίπου 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες περιμένουν άδεια από τις αρχές της ΠΓΔΜ για να περάσουν τα σύνορα.
Όσοι διαθέτουν σκηνές, τις έχουν στήσει στα χωράφια κατά μήκος των συνόρων, άλλοι έχουν βρει καταφύγιο στον σιδηροδρομικό σταθμό Ειδομένης και εκατοντάδες κατακλύζουν τα καφενεία του χωριού, αναζητώντας νερό, πρίζες να φορτίσουν τα κινητά τους και πρόσβαση σε wi-fi.
Πολλοί πάντως, απογοητευμένοι από την κατάσταση, δηλώνουν ότι θα γυρίσουν για λίγο στη Θεσσαλονίκη ή στο Πολύκαστρο μέχρι να ξεκαθαρίσει πότε θα μπορέσουν να περάσουν τα σύνορα προς την ΠΓΔΜ.
Το πρωί επισκέφθηκε την ουδέτερη ζώνη ο πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Ίνγκο φον Φος μαζί με τον Μάρτιν Νόιμαιερ, αξιωματούχου της βαυαρικής κυβέρνησης, προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση που επικρατεί.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ «MIA» μεταδίδει ότι η απόφαση της κυβέρνησης της χώρας να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορα με την Ελλάδα και τη Σερβία έχει τα πρώτα απτά αποτελέσματα, καθώς, όπως σημειώνει, από χθες μειώθηκαν αισθητά οι μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, δήλωσε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κήρυξε η κυβέρνησή του έχει προσωρινό χαρακτήρα, χωρίς να διευκρινίσει πόσο θα διαρκέσει.