Τρόπους για να «μπλοκάρει» τον διεθνή στολίσκο που ετοιμάζεται να αποπλεύσει εντός των προσεχών ημερών για να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας εξετάζει το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ σε νέα συνεδρίασή του σήμερα, με τη συμμετοχή των μισών υπουργών της κυβέρνησης της χώρας. 

Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση δεν έγιναν ανακοινώσεις.

«Χθες, οι υπουργοί αποφάσισαν να μην επιτρέψουν στα πλοία να προσεγγίσουν στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά να τους επιτρέψουν να ξεφορτώσουν το φορτίο τους στο ισραηλινό λιμάνι του Ασντόντ ή στο αιγυπτιακό λιμάνι Ελ-Αρίς. Εάν δεν βρεθούν όπλα ή πολεμοφόδια, το φορτίο θα μεταφερθεί ολόκληρο στη Γάζα», μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός του ισραηλινού στρατού.

Το ραδιοφωνικό δίκτυο μετέδωσε ότι η Αίγυπτος έχει ήδη δεχθεί τον ελλιμενισμό των πλοίων στο Ελ-Αρίς, που βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων δυτικά των συνόρων της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας.

«Οι δυνάμεις μας είναι έτοιμες να σταματήσουν τον στολίσκο και να εμποδίσουν τα πλοία να φθάσουν στη Γάζα», δήλωσε ισραηλινή πολιτική πηγή.

Ο ΟΗΕ εξέφρασε την αντίθεσή του με το σχέδιο του στολίσκου, όπως το Ισραήλ και οι ΗΠΑ. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν ζήτησε με επιστολή του από τις ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις να εξαντλήσουν την επιρροή τους για να αποθαρρύνουν τα σχέδια αυτά που αποτελούν εν δυνάμει κίνδυνο κλιμάκωσης.