Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας θα περικυκλώσουν αύριο το ξενοδοχείο που θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση της διαχειρίστριας εταιρείας του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα , Tepco.

Η συνέλευση αναμένεται να γίνει μέσα σε μια ατμόσφαιρα μεγάλης έντασης, αφού η τιμή της μετοχής της εταιρίας έχει υποχωρήσει περίπου κατά 85% από το πυρηνικό δυστύχημα της 11ης Μαρτίου που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός και το τσουνάμι που ακολούθησε.

Η Tepco θα πρέπει να πληρώσει τεράστιες αποζημιώσεις στους 85.000 ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κοντά στο εργοστάσιο, αλλά και στους αγρότες και στις επιχειρήσεις της περιοχής. Υπενθυμίζεται ότι τέσσερις από τους έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊίτσι καταστράφηκαν από το τσουνάμι προκαλώντας το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα των τελευταίων 25 χρόνων.

Εν τω μεταξύ δημοσκόπηση της εφημερίδας «Nikkei» που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα δείχνει ότι το 70% των Ιαπώνων βρίσκουν ανεπαρκή τα μέτρα πυρηνικής ασφάλειας ώστε να επιτραπεί η επαναλειτουργία των αντιδραστήρων άλλων πυρηνικών εργοστασίων, οι οποίοι υποβάλλονται σε έλεγχο ρουτίνας.

Τριάντα πέντε από τους 54 πυρηνικούς αντιδραστήρες, για εμπορικούς σκοπούς, στην Ιαπωνία έχουν διακόψει τη λειτουργία τους. Όλοι υποβάλλονται σε ελέγχους, αλλά και αυτοί στους οποίους έχουν ολοκληρωθεί οι επισκευές δεν μπορούν να λειτουργήσουν, αφού οι τοπικές αρχές δεν έχουν δώσει το πράσινο φως, φοβούμενες τις έντονες αντιδράσεις της κοινής γνώμης.