Τη χρήση όπλων λευκού φωσφόρου δεσμεύτηκε να περιορίσει άμεσα το Ισραήλ. Σύμφωνα με την έκθεση που εστάλη στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ για την αιματηρή επιχείρηση »Συμπαγές Μολύβι», που διεξήχθη τέλη 2008 – αρχές 2009 στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ δεσμεύεται πως θα αναλάβει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες ώστε σε ενδεχόμενες μελλοντικές συγκρούσεις να περιοριστεί ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των άμαχων πληθυσμών.

«Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ισραηλινού στρατού (Γκάμπι Ασκενάζι) διέταξε να εκπονηθεί ένα σαφές δόγμα και να δοθούν οδηγίες σχετικά με διάφορα όπλα που περιέχουν φώσφορο», διευκρινίζει η έκθεση αυτή των 37 σελίδων που διαβίβασε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών στο γραφείο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

«Οι οδηγίες αυτές εφαρμόζονται», αναφέρει το έγγραφο με την επισήμανση ότι ο στρατός στήριξε τροποποιήσεις στο δόγμα μάχης που έχει υιοθετήσει, «προκειμένου να περιορίσει τον αριθμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων και τις ζημιές που προκαλούνται σε περιουσίες ιδιωτών».

«Ο ισραηλινός στρατός υιοθέτησε νέες διαδικασίες για την ενίσχυση της προστασίας των πολιτών στη διάρκεια μαχών σε κατοικημένες περιοχές», προστίθεται στην έκθεση που υπογραμμίζει ότι ένας αξιωματικός αρμόδιος για ανθρωπιστικές υποθέσεις θα ενταχθεί σε κάθε μονάδα μάχης, αρχίζοντας από το επίπεδο του τάγματος.

Το Ισραήλ δέχτηκε έντονες επικρίσεις μετά την επιχείρηση «Συμπαγές Μολύβι» που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 1.400 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 320 ανήλικοι και 13 Ισραηλινοί.

O λευκός φώσφορος είναι υλικό που αναφλέγεται κατά την επαφή με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας και καίει σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Η έκθεση στο τοξικό προϊόν μπορεί να είναι επιφέρει το θάνατο. Μπορεί επίσης να προκαλέσει βαριά εγκαύματα στο δέρμα και σοβαρές βλάβες στο ήπαρ, την καρδιά, τους νεφρούς.

Η χρήση του σε κατοικημένες περιοχές ρυθμίζεται από το Πρωτόκολλο III της Σύμβασης για τα συμβατικά όπλα του 1980 “για την απαγόρευση ή τον περιορισμό των εμπρηστικών όπλων” την οποία το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει.