Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, προειδοποίησε σήμερα ότι η απόρριψη από το Αμερικανικό Κογκρέσο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης θα συνεπαγόταν έναν πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
«Η απόρριψη της συμφωνίας από το Κογκρέσο (σ.σ. που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους) θα έφερνε οποιαδήποτε αμερικανική κυβέρνηση, η οποία θα ήταν αποφασισμένη να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, αντιμέτωπη με μία και μόνη επιλογή: άλλον έναν πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Και αυτό δεν το λέω για να προβοκάρω. Είναι γεγονός» είπε ο Ομπάμα σε ομιλία που εκφώνησε στην Ουάσινγκτον.
Ο αμερικανός πρόεδρος μίλησε στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο με σκοπό να εξασφαλίσει επαρκή υποστήριξη για να περάσει από το Κογκρέσο η συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 14 Ιουλίου μεταξύ του Ιράν και της ομάδας 5+1 (τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και η Γερμανία) για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Πολλοί απ’ όσους αντιτίθενται στη συμφωνία αυτή -κυρίως οι εκπρόσωποι του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στο Κογκρέσο- υποστηρίζουν ότι δεν διασφαλίζεται ότι το Ιράν δεν θα είναι ποτέ σε θέση να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και επιμένουν ότι με την άρση των κυρώσεων η Τεχεράνη απλώς θα αποκτήσει τη δυνατότητα να κατασκευάσει πυρηνικές κεφαλές.
Ο αμερικανός πρόεδρος ωστόσο επέμεινε ότι αυτό που θα μπορούσε να επιταχύνει την απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν είναι η απόρριψη της συμφωνίας. Επιπλέον, απέρριψε τις επικρίσεις που έχουν διατυπωθεί, αποδίδοντάς τις σε «αντανακλαστικό κομματισμό» και στη διάδοση ψευδών φόβων για τη συμφωνία που πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφιση από το Κογκρέσο τον επόμενο μήνα.
«Ξέρω ότι είναι εύκολο να παίζει κανείς με τους φόβους των ανθρώπων, να μεγεθύνει τις απειλές… όμως κανένα από αυτά τα επιχειρήματα δεν στέκει», τόνισε.
Αν το Κογκρέσο «απορρίψει τη συμφωνία (…) θα χάσουμε κάτι πολύ πιο πολύτιμο, την αξιοπιστία της Αμερικής ως διπλωματικού ηγέτη. Την αξιοπιστία της Αμερικής ως άγκυρας των διεθνούς συστήματος», συνέχισε.
Αναφερόμενος στο Ισραήλ, ο Ομπάμα είπε ότι είναι η μοναδική χώρα που έχει δημοσίως ταχθεί κατά της συμφωνίας ενώ υπογράμμισε ότι η Τεχεράνη θα υποστεί κυρώσεις αν δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα.
«Όλες οι χώρες του κόσμου που εκφράστηκαν δημοσίως (για το θέμα) εκτός από την ισραηλινή κυβέρνηση, υποστήριξαν» τη συμφωνία, είπε. Αν οι Ιρανοί εξαπατήσουν τη διεθνή κοινότητα «θα μπορούμε να τους πιάσουμε και θα το κάνουμε», προειδοποίησε.
Ο Ομπάμα παραδέχτηκε πάντως ότι ένα μέρος των πόρων που θα αποδεσμευτούν με την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν θα μπορούσε να διοχετευθεί σε «τρομοκρατικές ενέργειες». Επέμεινε ωστόσο ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών θα δοθεί από τις ιρανικές αρχές για τη βελτίωση της κατάστασης των κατοίκων της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι «ακόμη και ένα καθεστώς τόσο καταπιεστικό όσο αυτό του Ιράν δεν μπορεί να αγνοεί τις προσδοκίες» του λαού του.