Τα ευρείας κλίμακας διεθνή στρατιωτικά γυμνάσια που άρχισαν στη δυτική Ουκρανία υπό αμερικανική και ουκρανική διοίκηση απειλούν την εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία που έχει αρχίσει με τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, προειδοποίησε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Τέτοιες ενέργειες, οι οποίες τροφοδοτούν τα ρεβανσιστικά αισθήματα του ‘κόμματος του πολέμου’ στο Κίεβο, μπορεί να προκαλέσουν ρήγμα στην πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας» στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Τα γυμνάσια αυτά, στα οποία συμμετέχουν άλλες 16 χώρες, μεταξύ των οποίων μέλη του ΝΑΤΟ, «συνιστούν μια προφανή επίδειξη της προκλητικής κατεύθυνσης που έχει λάβει η Ατλαντική Συμμαχία με την άνευ όρων υποστήριξή της προς την πολιτική των σημερινών αρχών του Κιέβου», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Η Ουκρανία και οι ΗΠΑ άρχισαν τη Δευτέρα μεγάλης έκτασης στρατιωτικές ασκήσεις στις δυτικές περιοχές της χώρας, όπου επικρατούν οι εθνικιστές. Στις ασκήσεις συμμετέχουν 1.800 στρατιώτες από 18 χώρες. Πραγματοποιούνται για να καταδειχθεί η διεθνής υποστήριξη προς τη στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγεται εδώ και 15 μήνες από τον ουκρανικό στρατό εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας.

«Το ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν είναι έτοιμο να αναγνωρίσει τον εσφαλμένο χαρακτήρα και τις εν δυνάμει εκρηκτικές συνέπειες τέτοιων ασκήσεων, αλλά αυξάνει σημαντικά το εύρος τους», καταγγέλλει το ρωσικό υπουργείο.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε εξάλλου τη διεξαγωγή και άλλων στρατιωτικών ασκήσεων στην άλλη άκρη της χώρας, κοντά στη Μαριούπολη, η οποία είναι ένα στρατηγικής σημασίας λιμάνι στην Αζοφική θάλασσα και η τελευταία μεγάλη πόλη μέσα στη ζώνη της σύγκρουσης που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο της ουκρανικής κυβέρνησης.