Πολλοί άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στη Σαναά για να ζητήσουν τη δημιουργία ενός μεταβατικού συμβουλίου και την αποχώρηση του γιου και του κύκλου του προέδρου Αλι Αμπντάλα Σάλεχ, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Υψώστε τη φωνή και ζητήστε ένα μεταβατικό συμβούλιο», «όχι στον εμφύλιο πόλεμο», φώναζαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι ήταν αρκετές χιλιάδες σύμφωνα με τους διοργανωτές τους «Νέους της Επανάστασης».

Οι διαδηλωτές ζητούσαν επίσης την αποχώρηση από τη χώρα του Αχμεντ Αλι, του μεγάλου γιου του προέδρου Σάλεχ διοικητή της ρεπουμπλικανικής φρουράς, και των ανιψιών του που ελέγχουν και άλλα όργανα ασφαλείας.

Ο Σάλεχ βρίσκεται ακόμη σε νοσοκομείο της Σαουδικής Αραβίας μετά τον τραυματισμό του από την επίθεση που σημειώθηκε εναντίον του προεδρικού μεγάρου.

Μετά την αποχώρησή του νεαροί διαδηλωτές πιέζουν τον αντιπρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι, που εκτελεί χρέη προέδρου, να δημιουργήσει ένα μεταβατικό συμβούλιο για να διασφαλίσει τη μεταβίβαση της εξουσίας.

Σε δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Μοχάμεντ Κάχταν κατηγόρησε τους γιους και τον κύκλο του προέδρου της Υεμένης ότι εμποδίζουν την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας.

Η Σανάα εξακολουθεί να παρουσιάζει την επιστροφή του Σάλεχ ως επικείμενη, την ώρα που πηγές από τη Σαουδική Αραβία δηλώνουν ότι η κατάσταση της υγείας του είναι άσχημη και ότι δεν θα επιστρέψει στη χώρα του.

Από την επίθεση εναντίον του τζαμιού του προεδρικού μεγάρου είχαν σκοτωθεί 11 σωματοφύλακες του Σάλεχ, ενώ 124 άνθρωποι είχαν τραυματιστεί, ανάμεσά τους και ο πρωθυπουργός Αλι Μοχάμεντ Μουζαουάρ και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Αμπντελαζίζ Αμπνελγάνι.

Ο υφυπουργός Θρησκευτικών Υποθέσεων, Μοχάμεντ Γεχία αλ Φάσιλ, που επίσης τραυματίστηκε και νοσηλευόταν σε νοσοκομείο του Ριάντ, πέθανε, όπως μετέδωσε σήμερα Τύπος της Σαουδικής Αραβίας.