Έναν 35χρονο άνδρα με καταγωγή από τη βόρεια Αφρική ανακρίνουν οι γαλλικές αρχές, ο οποίος φέρεται να αποκεφάλισε τον εργοδότη του και να επιχείρησε να ανατινάξει ένα εργοστάσιο χημικών αμερικανικής ιδιοκτησίας στη νοτιοανατολική Γαλλία.
Ο Γιασίν Σαλχί φέρεται να προσέκρουσε με το επαγγελματικό όχημα το οποίο οδηγούσε σε μία αποθήκη χημικών προκαλώντας μια ισχυρή έκρηξη. Συνελήφθη λίγα λεπτά μετά ενώ επιχειρούσε να ανοίξει δοχεία που περιείχαν εύφλεκτα υλικά, γνωστοποίησαν οι εισαγγελείς χθες.
Η αστυνομία εντόπισε αργότερα το κεφάλι του 54χρονου διευθυντή της μεταφορικής εταιρείας στην οποία εργαζόταν ο ύποπτος, να κρέμεται από ένα φράκτη στο εργοστάσιο, ενώ το περιέβαλαν σημαίες όπου αναγράφονταν μηνύματα για το Ισλάμ.
Ο Σαλχί κρατείται στην Λυών, όπου αρνείται να απαντήσει στις ερωτήσεις των ανακριτών, σύμφωνα με μία πηγή της αστυνομίας. Η σύζυγός του, η αδελφή του και άλλο ένα πρόσωπο- το τέταρτο κατά σειρά- τελούν υπό κράτηση.
Ο Σαλχί ήταν γνωστός στις αρχές καθώς διατηρούσε σχέσεις με ισλαμιστές πριν από μία δεκαετία και πλέον και κατά το παρελθόν βρισκόταν στο μικροσκόπιο των γαλλικών αρχών ως ενδεχόμενος κίνδυνος, μέχρι στιγμής ωστόσο δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση.
Οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολέν δήλωσε ότι θα ήταν πρόωρο να προβεί κανείς σε συμπεράσματα σε αυτό το στάδιο των ερευνών και ότι οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη ενώσει τα κομμάτια του παζλ για το τι ακριβώς συνέβη στη βιομηχανική περιοχή του Σεν Κεντέν Φαλαβιέ, που βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων νότια της πόλης της Λυόν.
«Τα ερωτήματα παραμένουν σχετικά με την ακριβή σειρά των γεγονότων, τι συνέβη όταν έφθασε, οι συνθήκες του αποκεφαλισμού, τα κίνητρα και εάν υπήρχαν συνεργοί» τόνισε ο ίδιος.
Η επίθεση στη Γαλλία σημειώθηκε την ίδια ημέρα κατά την οποία ένας ένοπλος σκότωσε 39 ανθρώπους σε παραθαλάσσιο θέρετρο της Τυνησίας και ένας βομβιστής αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους σκότωσε τουλάχιστον 20 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 200 σε ένα τέμενος στο Κουβέιτ.
Εντούτοις οι γαλλικές αρχές θεωρούν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι 3 επιθέσεις συνδέονται μεταξύ τους αλλά και ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποδηλώνει ότι το εργοστάσιο στοχοποιήθηκε καθώς είναι αμερικανικής ιδιοκτησίας, του ομίλου Air Products.
«Δεν υπάρχει καμία άλλη σύνδεση παρά το να πούμε ότι η τρομοκρατία είναι ο κοινός μας εχθρός» δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
Ο Γάλλος πρόεδρος συγκάλεσε σήμερα ένα μίνι υπουργικό συμβούλιο, όπου συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, οι υπουργοί Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, Άμυνας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ και Δικαιοσύνης, Κριστιάν Τομπιρά.
«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει, μπροστά σε ένα υψηλό επίπεδο κινδύνου, να ενεργεί χωρίς ανάπαυλα ούτε διακοπή» διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών Καζνέβ μετά το τέλος της σύσκεψης.
«Αυτή η μακάβρια ενέργεια του αποκεφαλισμού, με μία «επίδειξη», με σημαίες είναι κάτι το καινούργιο στη Γαλλία» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Βαλς που προειδοποίησε ότι «το ζήτημα δεν είναι να μάθουμε εάν θα διαπραχθεί μια νέα επίθεση, όμως πότε».
Σε αντίθεση με τους δύο ενόπλους που αιματοκύλισαν το Παρίσι τον Ιανουάριο, ο Σαλχί δεν είχε ποινικό μητρώο. Ωστόσο, το γεγονός ότι παρακολουθούνταν από τις μυστικές υπηρεσίες το διάστημα μεταξύ 2006- 2008 ως ενδεχόμενη απειλή και οι αρχές γνώριζαν ότι είχε σχέσεις με εξτρεμιστές ισλαμιστές εγείρουν νέα ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των μυστικών υπηρεσιών της Γαλλίας.