Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον κάλεσε σήμερα την Αφρική να ασκήσει πιέσεις ώστε ο συνταγματάρχης Μουάμαρ Καντάφι να αποφασίσει κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη και να εγκαταλείψει την εξουσία, στη διάρκεια ομιλίας της στην έδρα της 53μελούς Αφρικανικής Ένωσης στην Αντίς Αμπέμπα, κατά την σημερινή πέμπτη και τελευταία ημέρα της περιοδείας της σε αφρικανικές χώρες.

«Καλώ όλες τις αφρικανικές χώρες να ασκήσουν πιέσεις ώστε να εφαρμοστεί μια πραγματική κατάπαυση του πυρός και να ζητήσουν από τον Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία», δήλωσε η κ. Κλίντον.

Κάλεσε επίσης τις αφρικανικές χώρες «να αναστείλουν κάθε φιλική διπλωματική δραστηριότητα» προς το καθεστώς της Τρίπολης και «να απελάσουν τους διπλωμάτες του Καντάφι» που βρίσκονται στις χώρες της Αφρικής.

Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών τόνισε επίσης ότι «είναι αλήθεια πως ο Καντάφι έχει παίξει σημαντικό ρόλο παρέχοντας οικονομική υποστήριξη σε πολλές αφρικανικές χώρες και θεσμούς καθώς και στην ίδια την Αφρικανική Ένωση. Όμως είναι πλέον σαφές ότι έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι ημέρες που μπορούσε να παραμένει στην εξουσία».

«Για όσο καιρό ο Καντάφι παραμένει στην Λιβύη, οι πολίτες θα κινδυνεύουν», τόνισε η κ. Κλίντον και καταλήγοντας ζήτησε από όλες τις χώρες της Αφρικής να παράσχουν «μεγάλη υποστήριξη» προς το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο , πολιτικό όργανο των εξεγερμένων Λίβυων πολιτών που εδρεύει στην Βεγγάζη.