Ο Ντέιβιντ Κάμερον εξέθεσε χθες το όραμά του για μια «μεγάλη κοινωνία», στην οποία οι άνθρωποι και οι κοινότητες «θα πάρουν τη δύναμη στα χέρια τους». «Η μεγάλη κοινωνία είναι απελευθερωτική. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη, πιο δραματική αναδιανομή ισχύος από τις ελίτ των κυβερνητικών μεγάρων στους άνδρες και στις γυναίκες που περπατούν στον δρόμο», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Η ιδέα είναι τόσο ισχυρή για προφανείς λόγους. Επί χρόνια, στην καρδιά της κυβέρνησης θεωρούσαμε ότι ο τρόπος να βελτιωθούν τα πράγματα στην κοινωνία ήταν να τα διοικούμε όλα από το Γουέστμινστερ. Αλλά αυτό δεν λειτουργεί».
Όπως αναφέρει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τα σχέδια του Κάμερον περιλαμβάνουν τρεις πυλώνες. Τη «νέα κουλτούρα του εθελοντισμού, της φιλανθρωπίας, της κοινωνικής δράσης», την οποία οφείλει να υποστηρίξει η κυβέρνηση. Τη μεταρρύθμιση της παροχής υπηρεσιών «με την κατάργηση της συγκεντρωτικής γραφειοκρατίας» και τη χειραφέτηση σε επίπεδο γειτονιάς. «Χρειαζόμαστε γειτονιές που παίρνουν στα χέρια τους τη μοίρα τους, που νιώθουν ότι αν μπορέσουν να συγκεντρωθούν και να δράσουν, μπορούν να αλλάξουν τις συνθήκες γύρω τους».
Ο Κάμερον υποσχέθηκε ότι οι πρωτοβουλίες αυτές θα χρηματοδοτηθούν από τα χρήματα ανενεργών τραπεζικών λογαριασμών, τα οποία όμως, όπως εκτίμησαν οι «Financial Times» δεν ξεπερνούν τα 60 εκατ. στερλίνες. Τέλος, ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι το πρόγραμμα θα λειτουργήσει πιλοτικά σε τέσσερις περιοχές.