Ο σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ Άσαντ, αρνήθηκε να απαντήσει στις τηλεφωνικές κλήσεις του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν, ο οποίος έχει επικρίνει ανοικτά την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Συρία, δήλωσε την Παρασκευή εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Ο κ. Μπαν αποπειράθηκε να καλέσει τον κ. Άσαντ την Πέμπτη αλλά έλαβε την απάντηση ότι ο σύρος ηγέτης δεν «ήταν διαθέσιμος», εξήγησε ο Μάρτιν Νεσίρκι μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε τρεις τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Μπασάρ αλ Άσαντ από τον Μάρτιο, όταν ξέσπασαν οι διαδηλώσεις στη Συρία οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.100 ανθρώπους, σύμφωνα με εγχώριες οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τον περασμένο μήνα ο κ. Μπαν είχε πει πως ο κ. Άσαντ τον είχε ρωτήσει: «Γιατί συνεχίζετε να μου τηλεφωνείτε;».

Σε μια από τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις ο κ. Άσαντ είχε υποσχεθεί να επιτρέψει σε μια ομάδα ερευνητών για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ να εισέλθουν στη Συρία. Αλλά η ομάδα δεν έχει λάβει άδεια να μεταβεί στη χώρα.

Την περασμένη εβδομάδα ο Μπαν αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη Συρία μιλώντας περί «βίαιης καταστολής», προσθέτοντας ότι «ανησυχεί βαθιά για τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες συνεχίζονται, για τις πληροφορίες περί θάνατων παιδιών από βασανιστήρια, περί χρήσης πραγματικών πυρών και περί βομβαρδισμών» με βαρέα όπλα εναντίον διαδηλωτών.