Στα χέρα του Κέντρου Simon Wiesenthal έχει περιέλθει ένα γράμμα υπογεγραμμένο από τον Αδόλφο Χίτλερ στο οποίο, έξι χρόνια πριν τη δημοσίευση του «Mein Kampf» εξέφραζε τις απόψεις του για την απομάκρυνση των Εβραίων.

Το Κέντρο Simon Wiesenthal, ένας εβραϊκός οργανισμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα, χαρακτήρισε το γράμμα αυτό «ένα από τα πιο σημαντικά ντοκουμέντα στην ιστορία του Γ’ Ράιχ».

Το τετρασέλιδο γράμμα έχει ημερομηνία 16 Σεπτεμβρίου 1919 και δείχνει τις βαθιές ρίζες των αντισημιτικών απόψεων του Χίτλερ, ο οποίος χαρακτήριζε τον εβραϊσμό φυλή και όχι θρησκεία και αναφερόταν στους Εβραίους ως τη «φυλετική φυματίωση των εθνών».

Η επιστολή απευθυνόταν σε έναν συνάδελφό του στα γραφεία του γερμανικού στρατού που είχε ζητήσει πληροφορίες για τον «εβραϊκό κίνδυνο».

«Το 1919 κανείς δεν μπορεί να πει πως σκεφτόταν να εξολοθρεύσει τους Εβραίους με αέρια, αυτό που σκεφτόταν ήταν η η απομάκρυνση των Εβραίων από την κοινωνία», λέει ο ραβίνος Hier, ιδρυτής του Κέντρου, «είκοσι δύο χρόνια αργότερα εφάρμοσε όλα όσα είχε γράψει στο γράμμα».

Το Κέντρο είχε την ευκαιρία να αποκτήσει το γράμμα το 1988 όταν αυτό ήταν μέρος ιδιωτικής συλλογής. Την ώρα όμως που προσπαθούσε να πιστοποιήσει την αυθεντικότητά του, ένας ιδιώτης συλλέκτης το αγόρασε. Τελικά το κέντρο το απέκτησε πρόσφατα από έναν ιδιώτη με αντίτιμο 150.000 δολάρια.