Στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας θα φιλοξενηθεί ένα μοναδικό αριστούργημα της αναγεννησιακής τέχνης του ζωγράφου Pintruricchio. «Ο Μικρός Χριστός των Χεριών» θα παρουσιαστεί στην έκθεση «Pinturicchio – Il Bambini Gesu Delle Mani – Ένας χαμένος πίνακας ξαναβρέθηκε».

Πρόκειται για εξαιρετικό κομμάτι τοιχογραφίας, μοναδικής τεχνοτροπίας που ανακαλύφθηκε πρόσφατα από τoν ιστορικό τέχνης Franco Ivan Nuciarelli. Αποτελεί ένα έργο-σταθμό στην ιστορία της τέχνης που χάθηκε και ξεχάστηκε με τα χρόνια και το οποίο για πρώτη φορά μετά την εύρεσή του ταξιδεύει εκτός Ιταλίας.

Ο πίνακας ζωγραφίστηκε για να διακοσμήσει τα διαμερίσματα του Πάπα Αλέξανδρου VI το 1492 και απεικονίζει την Παναγία να κρατά τον μικρό Χριστό ο οποίος ευλογεί, ενώ ένα άλλο χέρι κρατά τα πόδια του.

Η σημασία του πίνακα δεν είναι μόνο ότι αποτελεί ένα εξαίρετο δείγμα της ζωγραφικής του 15ου αιώνα, αλλά το γεγονός ότι μέσα από το έργο αυτό ο καλλιτέχνης εξιστορεί την πολιτική, την κοινωνική και την ηθική πλευρά της καθημερινής ζωής ενός από τους πλέον ισχυρούς άνδρες της εποχής του, του Πάπα Αλέξανδρου Βοργία και της οικογένειας του.