Ένας νέος πόλεμος μεταξύ Βορείων και Νοτίων βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρώπη. Οι εταίροι από τον Νότο είναι όχι μόνο «τεμπέληδες», αλλά και «βρομιάρηδες». Οι Βόρειοι τους θεωρούν υπεύθυνους για ένα από τα μεγαλύτερα διατροφικά σκάνδαλα.

Η γερμανική εφημερίδα Bild αναφέρει ότι «Μέχρι στιγμής 14 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 1.000 έχουν μολυνθεί στη Γερμανία από τα ισπανικής προέλευσης αγγούρια που είναι μολυσμένα με το βακτήριο E-coli.

Η Ρωσία προέβη στην απαγόρευση νωπών λαχανικών από την Ισπανία και τη Γερμανία και προειδοποίησε για ενδεχόμενη απαγόρευση νωπών λαχανικών από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Αυστρία πραγματοποίησε επιθεωρήσεις σε σούπερ μάρκετ βιολογικών προϊόντων για να διαπιστώσει εάν τα ύποπτα λαχανικά απομακρύνθηκαν από τα ράφια.

«Γινόμαστε μάρτυρες σκηνών από έναν άλλο κόσμο, ο οποίος έχασε ξαφνικά την εμπιστοσύνη του στις σαλάτες», αναφέρει το δημοσίευμα της Bild. «Η Γερμανία είναι πνιγμένη στο φόβο», συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα. «Φοβάται τον πράσινο κίνδυνο που απειλεί ότι μέχρι σήμερα θεωρούνταν καλό και ωφέλιμο».

Η γερμανική στάση προκαλεί αναστάτωση στους Ισπανούς. Δεν είναι μόνο ότι θίγεται για δεύτερη φορά η εθνική τους υπερηφάνεια, αλλά βρίσκονται μπροστά στο ενδεχόμενο μεγάλων απωλειών από μία σημαντική αγορά εξαγωγών. «Είναι εντελώς ανεύθυνο», δήλωσε η υπουργός Υγείας της Ισπανίας Λέιρε Παχίν. «Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα κρούσματα συνδέονται με οποιοδήποτε προϊόν της χώρας μας», δήλωσε.

Η ισπανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει αποζημίωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για ανεπανόρθωτη και άδικη ζημιά.