Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε σήμερα από την Ουάσινγκτον «διευκρινίσεις» για τα επίμαχα ζητήματα του εβραϊκού εποικισμού και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ προτού επαναληφθούν οι απευθείας συνομιλίες με το Ισραήλ. Συγκεκριμένα, η απαίτηση αυτή διατυπώθηκε στον Αμερικανό απεσταλμένο Τζορτζ Μίτσελ, ο οποίος έγινε δεκτός σε μία μακρά συνάντηση στη Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη, από τον πρόεδρο Αμπάς.

«Μέχρι τώρα, δεν υπάρχουν διευκρινίσεις στην αμερικανική θέση για έναν ορισμένο αριθμό προβλημάτων, ιδιαίτερα εκείνων που θα επέτρεπαν να περάσουμε σε συνομιλίες για μία τελική διευθέτηση», εξήγησε ένας από τους ηγέτες της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), ο Γιάσερ Άμπεντ Ράμπο. Και διευκρίνισε: «Αυτή η συνάντηση των τριών ωρών ήταν οπωσδήποτε σημαντική αλλά υπάρχουν πολλά ερωτήματα, πρώτα απ΄όλα οι οικισμοί και η κατάσταση στην Ιερουσαλήμ, που απαιτούν περισσότερη διασαφήνιση και εξέταση από την πλευρά των Αμερικανών».

Τέλος υπογράμμισε πως «το χρονοδιάγραμμα δεν είναι τόσο σημαντικό όσο τα θεμέλια της ειρηνευτικής διαδικασίας», ενώ οι Παλαιστίνιοι βρίσκονται κάτω από μεγάλη πίεση από την κυβέρνηση Ομπάμα προκειμένου να δεσμευθούν σύντομα σε έναν απευθείας διάλογο με το Ισραήλ.

Από την πλευρά του, ο Μίτσελ χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον Αμπάς και το βασικό Παλαιστίνιο διαπραγματευτή Σάεμπ Έρεκατ «πολύ παραγωγική» χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες των συζητήσεών του.