Επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος Χριστόφιας από τις 25 μέχρι τις 30 Μαΐου.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, θα έχει σειρά επαφών με την πολιτική ηγεσία και κρατικούς αξιωματούχους, καθώς και με ομογενειακούς παράγοντες.

Ο πρόεδρος Δ. Χριστόφιας, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του ‘Ελση, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου και υπηρεσιακούς παράγοντες, θα αναχωρήσει για τη Μελβούρνη μεθαύριο Δευτέρα, 23 Μαΐου και θα μεταβεί την Τετάρτη στην πρωτεύουσα Καμπέρα.

Ο κ. Χριστόφιας θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με την πρωθυπουργό της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ και θα έχει συνάντηση με τη γενικό κυβερνήτη της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας Κουέντιν Μπράις. Στη συνέχεια θα έχει στο Κοινοβούλιο συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Χάρι Τζένκινς και τον πρόεδρο της Γερουσίας Τζον Χογκ.

Θα επισκεφθεί, επίσης, το Αυστραλιανό Μνημείο Πολέμου, το Εθνικό Μουσείο και τον Εθνικό Βοτανικό Κήπο της Καμπέρα, όπου θα πραγματοποιηθεί τελετή δεντροφύτευσης από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αργότερα, θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο που παραθέτει προς τιμή του η γενικός κυβερνήτης, ενώ την επομένη ο κ. Χριστόφιας και η συνοδεία του θα πραγματοποιήσουν συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα Αυστραλίας – Κύπρου και στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Ελληνικό Μνημείο, όπου και θα καταθέσει στεφάνι.

Ο κ. Χριστόφιας θα μεταβεί αργότερα στην Αδελαϊδα, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της πολιτείας Νοτίου Αυστραλίας Μάικ Ραν, ενώ θα παρακαθίσει σε γεύμα με τον κυβερνήτη της Νοτίου Αυστραλίας Κέβιν Σκαρς.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί, επίσης, με την κυπριακή κοινότητα της Νοτίου Αυστραλίας και θα καταθέσει το θεμέλιο λίθο του Νέου Πολιτιστικού Κέντρου της κυπριακής κοινότητας.

Ακολούθως, ο πρόεδρος θα επιστρέψει στη Μελβούρνη, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της πολιτείας της Βικτόρια Τεντ Μπέιλιου και τον Κυβερνήτη της Βικτόρια Αλεξ Τσιέρνοβ.

Θα επισκεφθεί ακόμη την κυπριακή κοινότητα στη Μελβούρνη.

Τελευταίος σταθμός της επίσκεψη θα είναι το Σίδνεϊ, όπου, μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με την κυβερνήτη της πολιτείας της Νοτίου Ουαλίας Μαρία Μπασίρ, τον αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Στυλιανό και με τα μέλη της κυπριακής κοινότητας της πόλης.