Τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι έχουν συλληφθεί τις τελευταίες δέκα ημέρες στην Τυνησία, αφότου οι αρχές επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα και ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας στην πρωτεύουσα Τύνιδα λόγω των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που οργανώνονταν.
Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ΤΑΡ έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για σοβαρά εγκλήματα εναντίον περίπου 300 από τους συλληφθέντες. Οκτώ από αυτούς κατηγορούνται για ανθρωποκτονία, 62 για επιθέσεις και βιαιοπραγίες, 100 για «τρομοκρατία» σε βάρος πολιτών και οι υπόλοιποι για κλοπές, καταστροφή δημόσιας περιουσίας και παραβίαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Στη χώρα επικρατεί αναβρασμός μετά την ανατροπή του προέδρου Ζιν Ελ-Αμπιντίν Μπεν Άλι, τον Ιανουάριο, και ενόψει των εκλογών του Ιουλίου, στις οποίες θα αναδειχθεί το νέο κοινοβούλιο που θα αναλάβει να αναθεωρήσει το σύνταγμα.
Πολλοί διαδηλωτές εκφράζουν φόβους ότι η μεταβατική κυβέρνηση θα υπαναχωρήσει και δεν θα τηρήσει τη δέσμευσή της για εκδημοκρατισμό της Τυνησίας. Στις αρχές του μήνα οργανώθηκαν τέσσερις μεγάλες διαδηλώσεις, η τελευταία εκ των οποίων, στις 8 Μαΐου, διαλύθηκε από τους αστυνομικούς που έκαναν χρήση δακρυγόνων.
Σε άλλες περιοχές της χώρας έχουν κηρυχθεί απεργίες ενώ την Δευτέρα και την Τρίτη οι οδηγοί ταξί απέκλεισαν τους κεντρικούς δρόμους της Τύνιδας διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες εργασίας τους.
Εν τω μετακύ, μια ομάδα ενόπλων, για τους οποίους εκφράζονται υπόνοιες ότι είναι μέλη της Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ (Aqmi), άνοιξαν πυρ εναντίον Τυνήσιων αστυνομικών και στρατιωτών, στη βόρεια Τυνησία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον επτά άτομα και από τις δύο πλευρές.
Πηγή των τυνησιακών υπηρεσιών ασφαλείας είπε ότι οι εννέα ένοπλοι σκότωσαν τέσσερις στρατιώτες και αστυνομικούς σε ένα σημείο ελέγχου κοντά στην κοινότητα Ρουχία, που απέχει 200 χιλιόμετρα δυτικά της Τύνιδας. Από τα πυρά των αστυνομικών σκοτώθηκαν επίσης τρεις από τους δράστες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ένοπλοι ήταν Τυνήσιοι, Λίβυοι και Αλγερινοί.