Έντονα επικρίνει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τις επιχειρήσεις του NATO στη Λιβύη, λέγοντας ότι τα αεροσκάφη της συμμαχίας πλήττουν πολιτικούς στόχους παραβιάζοντας τους κανόνες των Ηνωμένων Εθνών.

«Υπάρχουν υπερβολικά πολλές παραβιάσεις της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», είπε ο Λαβρόφ σε ρώσους δημοσιογράφους στην διάρκεια επίσκεψής του στο Καζακστάν. «Αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα», πρόσθεσε.

Το NATO τις τελευταίες εβδομάδες ενέτεινε την εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων εναντίον των δυνάμεων που είναι πιστές στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

Οι αεροπορικές επιδρομές, που είχαν αρχίσει τον Μάρτιο, σχεδιαζόταν να αποτρέψουν ενδεχόμενες σφαγές αμάχων από τα κυβερνητικά στρατεύματα. Το NATO έχει αρχίσει έκτοτε να πλήττει λιβυκά κυβερνητικά κέντρα διοίκησης και αποθήκες όπλων και πυρομαχικών.

Ο Λαβρόφ είπε ότι τα νέα κύματα των αεροπορικών επιδρομών έπληξαν νοσοκομεία και διπλωματικές αποστολές κατά λάθος, καθώς και πολιτικές εγκαταστάσεις οι οποίες σύμφωνα με την Μόσχα είναι εκτός των θεμιτών στόχων βάσει των κανόνων που έθετε η απόφαση του ΟΗΕ.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν ενέκρινε κάτι τέτοιο και οι δικαιολογίες που χρησιμοποιούν αυτοί (το NATO) για να υποστηρίξουν ότι δεν υπερέβησαν την εντολή του NATO δεν επαρκούν», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Την άποψη της Ρωσίας αυτή υποστηρίζουν επίσης η Ινδία, η Βραζιλία, η Κίνα και η Νότια Αφρική, είπε ακόμη ο Ρώσος ΥΠΕΞ.