Αυστηροί περιορισμοί θα ισχύουν από τις 22 Αυγούστου ως προς την πρόσβαση στο Διαδίκτυο στην Τουρκία, πράγμα που χαρακτηρίζεται από τους επικριτές της νέας ρύθμισης ως το «τέλος της εποχής του Ίντερνετ στην Τουρκία».
Το νέο σύστημα θεσμοθετεί τέσσερα «φίλτρα». Θα είναι υποχρεωτική η επιλογή ενός από αυτά, εκ μέρους όλων των χρηστών. Πρόκειται για το «οικογενειακό, παιδικό, εσωτερικό και κανονικό» φίλτρο.
Οικογενειακό: Θα εμποδίζεται η πρόσβαση σε ιστοσελίδες που έχουν απαγορευτεί ή έχουν περιληφθεί σε μαύρη λίστα.
Παιδικό: Θα επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο σε ιστοσελίδες που εγκρίνει η αρμόδια τουρκική υπηρεσία για τα παιδιά.
Εσωτερικό: Πρόσβαση μόνο σε ιστοσελίδες Τουρκίας.
Κανονικό: Θα εμποδίζεται η πρόσβαση σε απαγορευμένες ιστοσελίδες.
Η παράκαμψη ή η προσπάθεια για παράκαμψη των φίλτρων αυτών θα συνιστά ποινικό αδίκημα. Μέχρι σήμερα, όταν επιβαλλόταν στην Τουρκία απαγόρευση πρόσβασης σε κάποιες ιστοσελίδες, όπως το YouTube, οι χρήστες είχαν τη δυνατότητα πρόσβασης κάνοντας, κάποιες ρυθμίσεις, όπως η αλλαγή του DNS. Μετά τις 22 Αυγούστου, αυτό θα απαγορεύεται.
Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις απαιτείται από τους διακομιστές να επιτρέπουν την πρόσβαση στο Διαδίκτυο μόνο σε «πελάτες» με συγκεκριμένο όνομα χρήστη και κωδικό. Πράγμα που σημαίνει με άλλα λόγια ότι θα καταγράφονται συνεχώς οι ιστοσελίδες που επισκέπτεται κάθε τούρκος πολίτης.
Αυτό που υπογραμμίζουν στο σημείο αυτό όσοι αντιδρούν στις νέες ρυθμίσεις είναι το ότι «το φιλτράρισμα είναι κάτι που υπάρχει και σήμερα, αλλά είναι προαιρετικό και μπορεί να κάνει ο κάθε πολίτης, με τη βοήθεια συγκεκριμένων προγραμμάτων που κυκλοφορούν. Τώρα όμως το φιλτράρισμα θα είναι επιβεβλημένο και υποχρεωτικό».