Ψήφο εμπιστοσύνης κέρδισε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, για το σκληρό πακέτο λιτότητας ύψους 25 δισ. ευρώ, χωρίς αυτό να σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι έχει βελτιωθεί η εικόνα του ακόμη και μέσα στο κόμμα του.

Η κυβέρνηση κέρδισε την ψηφοφορία στη Γερουσία με 170 ψήφους υπέρ και 136 κατά, σε ένα συσχετισμό που απεικονίζει την ισορροπία δυνάμεων στην άνω βουλή, όπου ο Μπερλουσκόνι διατηρεί άνετη πλειοψηφία.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, σε μία προσπάθεια να αμβλύνει τις εσωτερικές αντιδράσεις, είχε προειδοποιήσει ότι η κυβέρνησή του θα ήταν υποχρεωμένη να παραιτηθεί, αν δεν είχε εγκριθεί το εν λόγω πακέτο μέτρων.

Τα μέτρα λιτότητας, τα οποία περιλαμβάνουν περικοπές μισθών στον δημόσιο τομέα και δραστική μείωση της περιφερειακής χρηματοδότησης, θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθούν από την κάτω βουλή, όπου η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης για το τέλος του μήνα.

Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι πάντως επιμένει ότι τα μέτρα είναι σημαντικά για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 5,3% του ΑΕΠ στο 2,7%, όπως προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ, μέχρι το 2012 και για τον κατευνασμό των αγορών που φοβούνται γενικευμένη δημοσιονομική κρίση στη νότια Ευρώπη.