Παράνομη χαρακτηρίζει την «αυτοαποκαλούμενη εξόριστη θιβετιανή κυβέρνηση» στην πρώτη επίσημη αντίδρασή του το Πεκίνο στην εκλογή διαδόχου του Δαλάι Λάμα, προσθέτοντας πως δεν αναγνωρίζεται από κανένα κράτος.

Οι εξόριστοι Θιβετιανοί εξέλεξαν τον νέο τους πρωθυπουργό, τον Λομπσάνγκ Σανγκέι, έναν 43χρονο νομικό που έχει σπουδάσει στο αμερικανικό πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και θα αναλάβει τον πολιτικό ρόλο τον οποίο διαδραματίζει εδώ και δεκαετίες ο 75χρονος σήμερα Δαλάι Λάμα.

«Η αυτοαποκαλούμενη εξόριστη θιβετιανή κυβέρνηση είναι μια παράνομη πολιτική οργάνωση που οργάνωσε ο Δαλάι Λάμα με στόχο την ανεξαρτησία του Θιβέτ και τη διενέργεια αυτονομιστικής δράσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι, «η εξόριστη κυβέρνηση “δεν αναγνωρίζεται από καμιά χώρα του κόσμου”», πρόσθεσε.

Η Κίνα που δηλώνει ότι «απελευθέρωσε ειρηνικά» το Θιβέτ το 1951 ελέγχει ακόμη στενά την αυτόνομη περιοχή και τις κοντινές  επαρχίες μετά τις αντικινεζικές ταραχές του 2008. Οι Θιβετιανοί διαμαρτύρονται για τη σκληρή καταστολή που εφαρμόζει το Πεκίνο σε βάρος τους.