Η Κυπριακή Βουλή αυτοδιαλύθηκε σήμερα, ενόψει της διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών στις 22 Μαΐου και η νέα Βουλή θα συνέλθει στις 22 Ιουνίου.

Η Βουλή είχε παρατείνει τη συνεδρία της κατά μία εβδομάδα και συνεδρίασε για πρώτη φορά μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, προκειμένου να εγκρίνει νόμο, με τον οποίο καταργούνται οι πολλαπλές συντάξεις τις οποίες έπαιρναν μέχρι τώρα αξιωματούχοι του κράτους, όπως πρώην υπουργοί, βουλευτές και ανεξάρτητοι αξιωματούχοι που είχαν υπηρετήσει σε πολλές θέσεις.

Το θέμα είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις όταν από δημοσιεύματα του Τύπου αποκαλύφθηκε ότι αρκετοί πρώην και νυν αξιωματούχοι έπαιρναν πολλές συντάξεις ταυτόχρονα για κάθε θέση στην οποία είχαν υπηρετήσει και σε αρκετές περιπτώσεις έπαιρναν και το μισθό δημόσιου αξιώματος.

Με βάση τη νέα νομοθεσία, όσοι αξιωματούχοι υπηρέτησαν σε πολλά αξιώματα θα λαμβάνουν μόνο μια σύνταξη και αυτή στο 50% του υψηλότερου μισθού που λάμβαναν, με εξαίρεση τους πρώην αξιωματούχοι με πολύ χαμηλές συντάξεις. Επίσης, άτομα που είχαν συνταξιοδοτηθεί σε άλλες θέσεις αλλά εργοδοτούνται στο δημόσιο θα παίρνουν μόνο το μισθό της θέσης τους.

Στην τελευταία συνεδρία της η Βουλή ενέκρινε επίσης ψήφισμα στο οποίο υπογραμμίζεται η ανάγκη επίτευξης δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, βάσει των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, των αρχών και των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου.

Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι η λύση πρέπει να αποκαθιστά την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, να επανενώνει την Κύπρο και να εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα όλων των Κυπρίων.